РТ: Пекинг потврдио заједничку војну вежбу са Москвом

17-08-2022 03:15:21 | | фото: ©Xinhua / Mei Shixiong via Global Look Press / RT/ vo |

Мултилатералне вежбе „Восток 2022“ почеће за две недеље на истоку Русије

Кинеске трупе биће међу страним учесницима мултилатералне војне вежбе у Русији под називом "Восток 2022", потврдило је Министарство одбране Кине.

Народноослободилачка армија ће послати особље у Русију, очекујући да ће тај догађај „продубити прагматичну и пријатељску сарадњу са војскама земаља учесница, побољшати ниво стратешке координације међу странама и побољшати способност суочавања са различитим безбедносним претњама“, наводи се у саопштењу. Пекинг је напоменуо да тренутне регионалне и међународне тензије нису утицале на његову одлуку.

"Восток 2022" ће се одржати на 13 локација у источној Русији од 30. августа до 5. септембра, саопштило је крајем јула Министарство одбране Русије. Речено је да су позване стране војске, али није прецизирано које. У кинеском саопштењу се међу гостима помињу Белорусија, Индија, Монголија и Таџикистан.

Москва спроводи стратешку вежбу ове врсте једном годишње, а један од пет руских војних округа је изабран да буде домаћин. Маневри "Запад" су 2021. одржани на западу земље, заједно са руским савезником Белорусијом, док се 2020. године вежба "Кавказ" одвијала на југу, уз учешће земаља попут Јерменије, Ирана и Пакистана.

Последњи догађај у источном војном округу догодио се у септембру 2018. године, где су биле укључене кинеске и монголске трупе.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti