РТ: Нема споразума са САД о забрани напада на Крим - Кијев

17-08-2022 03:50:35 | | фото: ©South Korean Defense Ministry via Getty Images / RT/ |

Западни системи оружја могу се користити за напад на полуострво, наводи украјински министар одбране

Украјинско обећање да неће нападати руску територију оружјем које је обезбедио Запад не покрива Крим, рекао је украјински министар одбране Алексеј Резников.

Западне земље су тврдиле да су њихове испоруке напредног оружја Украјини условљене њиховим неупотребом против циљева у Русији, али званичници у Кијеву одавно наводе да Крим не потпада под то правило, јер сматрају то полуострво својом територијом. .

У интервјуу за "Глас Америке" који финансира америчка влада, Резников је рекао да се САД не противе ударима на територију коју Русија сматра својом.

„Имамо споразум са САД-ом да нећемо користити оружје које нам дају САД и партнери против територије Руске Федерације. Али ако разговарамо о деокупацији... украјинске земље на којој се сада налази непријатељ, нема таквих ограничења“, рекао је он, након што је упитан о могућим нападима на Крим.

Он је навео да би ограничавајући фактор у таквим ударима био домет наоружања које добија од страних савезника. У истом интервјуу је изразио наду да ће Украјина ускоро добити тактичке балистичке ракете МГМ-140 АТАЦМС.

Пројектиле произведене од стране компаније "Локид Мартин" могу да испаљују ракетни системи М142 "Хајмарс" и вишецевни ракетни систем М270, које Украјина већ има, и имају домет до 300 км, што је знатно даље од типова ракета коју су до сада испоручивале САД.

Крим се отцепио од Украјине након оружаног пуча у Кијеву 2014. године, којим је свргнута демократски изабрана влада. Кримљани су великом већином гласали на референдуму за придруживање Русији, која је прихватила понуду и унела нови статус полуострва у свој устав.

Кијев није признао тај потез, наводећи да ће тражити мирно решење кризе само након што војно порази Русију и протера је са свих заузетих територија, укључујући Крим.

Администрација америчког председника Џоа Бајдена саопштила је да је увела ограничења Украјини, како САД не би биле директно уввучене у сукоб са Русијом. Неки званичници и у САД-у и у Русији наводе да је сукоб у Украјини рат НАТО-а са Русијом преко посредника. Вашингтон је саопштио да је његов циљ у Украјини да постигне стратешки пораз Москве.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti