Шојгу: Апсолутна лаж да Русија планира да употреби тактичко нуклеарно оружје

17-08-2022 04:15:25 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Министар одбране Сергеј Шојгу назвао је лажима о наводним плановима Русије да употреби тактичко нуклеарно оружје у Украјини.

„Медији шире спекулације о наводној употреби руског тактичког нуклеарног наоружања током специјалне војне операције или о спремности за употребу хемијског оружја. Све те информативне спекулације су апсолутна лаж“, рекао је министар одбране.

Он је нагласио да са војне тачке гледишта нема потребе да се наноси такав ударац Украјини.

„Главна сврха руског нуклеарног оружја је да одврати нуклеарни напад“, рекао је Шојгу.

Министар је подсетио да је употреба таквог оружја ограничена на ванредне ситуације, које су дефинисане руским смерницама.

Услови за употребу нуклеарног оружја од стране Москве наведени су у Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања. Овај документ, који је председник одобрио у јуну 2020. године, регулише у ком случају Русија задржава право на нуклеарни удар, а такође описује главне претње у области нуклеарног одвраћања.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti