РТ: НАТО спреман да интервенише на Косову - Столтенберг

17-08-2022 04:29:25 | | фото: © Eduardo Parra / Europa Press via Getty Images / RT/ |

Генерални секретар НАТО-а обећао је подршку војног блока у случају да „стабилност“ у покрајини буде угрожена

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поновио је обећање да ће војни блок интервенисати ако „стабилност“ буде угрожена на Косову током конференције за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

„Уколико стабилност буде угрожена, Кфор је спреман да интервенише и предузеће све мере које су неопходне да би се обезбедило безбедно окружење и слобода кретања за све грађане Косова“, рекао је он.

Лидер војне алијансе позвао је "све стране" да "покажу уздржаност и избегну насиље", тврдећи да је дипломатија једини пут напред чак и уз претњу војном интервенцијом под мандатом УН-а ако се две стране не придржавају дијалога уз посредовање ЕУ.

Столтенберг ће касније у среду одржати састанак са косовским премијером Аљбином Куртијем, док ће се Вучић и Курти састати у четвртак у Бриселу ради наставка дијалога.

Тензије између Србије и Косова расту након што је покрајина усвојила закон којим се од Срба захтева да замене своје српске пасоше за специјална документа издата на Косову и замене српске регистарске таблице за таблице издате на Косову.

Столтенберг је првобитно рекао Вучићу да ће НАТО интервенисати на Косову у случају да стабилност буде угрожена током телефонског разговора 3. августа, понављајући саопштење мисије НАТО-а на Косову издато претходне недеље.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti