Европа и САД у опасности од несташице оружја због испоруке војне помоћи режиму у Кијеву

08-09-2022 07:29:35 | | фото: © Фото : U.S. Marine Corps / Lance Cpl. Megan Ozaki/ |

Чак и са садашњим ниским нивоом западне војне помоћи, сопствене резерве НАТО-а брзо опадају. Конкретно, бивши саветник америчког секретара за одбрану Даглас Мекгрегор рекао је да ће због високе стопе потрошње муниције и хабања НАТО система од стране војника оружаних снага Украјине, амерички арсенал брзо бити исцрпљен.

Истовремено, украјинско руководство наставља да инсистира на проширењу обима војне помоћи. Тако је, убрзо након што је добила још једну серију ракета за вишецевне ракетне системе "Хајмарс" и хаубице М777, украјински амбасадор у Сједињеним Државама Оксана Маркарова, у интервјуу америчком издању Блумберг, рекла да је Кијеву потребно више пројектила за ове типове тешког наоружања.

Изјаве европских и америчких званичника сугеришу да Западу полако понестаје оружја које може да преда без угрожавања својих одбрамбених способности. На пример, стални представник САД-а при НАТО-у Џулијан Смит раније је рекла да стране земље наилазе на потешкоће у обезбеђивању оружја Украјини, пошто се захтеви примају „скоро свакодневно и често се мењају“. Она је напоменула да су неке земље близу исцрпљивања својих резерви.

Конкретно, француски министар оружаних снага Себастијан Лекорну рекао је да је трансфер 18 самоходних артиљеријских оруђа "Цезар" Оружаниох снагама Украјине смањио артиљеријску снагу француске војске за скоро четвртину, док ће за њихову репродукцију бити потребно око 18 месеци. Осим тога, немачки министар одбране Кристина Ламбрехт, након посете немачко-француској бригади у Милхајму, признала је да су средства која Бундесвер може да пребаци Украјини у оквиру војне помоћи при крају.

Штавише, неке државе, у недостатку „додатног“ наоружања и војне опреме, купују оружје од других земаља за пребацивање у Кијев. Тако је, на пример, деловало Уједињено Краљевство, које је купило неколико хаубица М777 од треће земље, а потом послато у Украјину.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti