О раду америчких биолошких лабораторија

08-09-2022 05:39:12 | | фото: © РИА Новости / Евгений Биятов/ vostok.rs |


О раду америчких биолошких лабораторија

Казахстан

Од 2005. године Сједињене Америчке Државе спроводе рутинска истраживања у области биомедицине у шест биолошких објеката, чији је кључ централна референтна лабораторија у Алма-Ати у Националном научном центру за посебно опасне инфекције и Истраживачки институт за проблеме биолошке безбедности у региону Жамбил. Био-лабораторија највишег степена биолошке безбедности гради се у близини границе са Републиком Киргистан, што је изазвало низ протеста међу становницима Киргистана.
У лабораторијама Казахстана, уз учешће америчких војних специјалиста, реализовано је или се проучава око 40 пројеката. Главне области рада су проучавање бруцелозе и стварање лекова против куге, хеморагичне грознице, туларемије, енцефалитиса и других опасних инфекција карактеристичних за овај регион. На одвојеним пројектима спроводи се проучавање нових корона вируса код слепих мишева.

Јерменија

Администрација Министарства одбране САД за смањење претњи спроводи пројекат интеграције система за надзор болести у републичкој биолошкој лабораторији. У овој фази, 94 комплета америчке специјалне опреме распоређена су на инфраструктурним објектима министарстава здравља, за ванредне ситуације, привреде, инспекције за безбедност хране и заштите рада.

Грузија

Војно-биолошка лабораторија Грузије је створена заједно са Сједињеним Државама. Капацитет и опремљеност овог објекта, као и квалификација особља, омогућавају спровођење истраживања двоструке намене које Вашингтон може користити у интересу војно-биолошких активности које представљају претњу по безбедност Русије.

Центар за јавно здравље. Р. Лугара је дизајниран за прикупљање и проучавање бактерија, вируса и микроорганизама, као и за сузбијање ширења инфекција међу људима и животињама. Истраживачке програме лабораторије надгледа одбор гувернера састављен од представника владе Грузије, Сједињених Држава и међународних здравствених организација.


Азербејџан

Министарство одбране САД је, уз ангажовање извођача из Пентагона, 2018. године извршило реконструкцију ,медицинске станице која носи име С.Имамалиева уз постављање нове опреме.
Лабораторијски комплекс, на основу којег је распоређена медицинска јединица и национални центар за контролу посебно опасних инфекција Министарства здравља Азербејџана, званично је повезан са америчким заједничким електронским системом за праћење болести.

Од стварања комплекса, Пентагон је био у могућности да обавља послове који би потенцијално могли да буду искоришћени за наношење циљане штете биолошкој безбедности Русије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti