Инфлација у еврозони достигла рекордни ниво

17-09-2022 08:51:57 | | фото: © Getty Images / Zero Creatives / RT/ vostok.rs |

Растући трошкови енергије и хране остају главни покретач раста цена, наводи Евростат

Инфлација у еврозони је у августу порасла на рекордних 9,1 одсто, потврдила је статистичка канцеларија ЕУ Евростат, напомињући да се вероватно креће ка двоцифреној вредности.

Подаци су показали да је инфлација потрошачких цена у 19 земаља које користе евро порасла за 0,6 одсто на месечном нивоу и за 9,1 одсто на годишњем нивоу, што је највећа стопа од стварања валуте 1999. године.

Према подацима Евростата, 3,95 процентних поена међугодишње промене потиче од скупље енергије, а 2,25 процентних поена од хране, алкохола и дувана. Ако се изузму нестабилне цене енергије и непрерађене хране, цене су и даље 5,5% више него годину дана раније, у односу на 5,1% у јулу.

Прошле недеље, Европска централна банка, чији је главни циљ инфлације 2%, подигла је своје кључне каматне стопе за невиђених 75 базних поена и обећала даља повећања у циљу борбе против инфлације док економија еврозоне клизи ка рецесији.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti