РТ: Украјина поново гранатирала подручје око нуклеарне електране Запорожје - Москва

17-09-2022 04:24:39 | | фото: © STRINGER / AFP / RT/ vostok.rs |


Украјина је поново гранатирала подручје око нуклеарне електране Запорожје у покушају да угрози безбедност постројења, саопштило је Министарство одбране Русије.

Министарство је саопштило да је „кијевски режим наставио са провокацијама како би створио претњу катастрофе“ у фабрици. Руска војска је у последња 24 часа регистровала два украјинска артиљеријска удара, један на приградско насеље и други на термо подстаницу у близини објекта, која је од марта под руском контролом.

„Укупно је испаљено 15 артиљеријских граната са подручја Никопоља у Дњепропетровској области. Артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине потиснуте су узвратном ватром“, наводи се у саопштењу. Према подацима Министарства одбране, радијациона ситуација у електрани остаје нормална.

Украјина је признала да гранатира подручје око нуклеарне електране.Москва је више пута оптуживала украјинске снаге за гранатирање подручја електране, упозоравајући да би напади могли изазвати катастрофу која би премашила катастрофу у Чернобиљу. Раније ове недеље, председник Савета безбедности Русије Николај Патрушев оптужио је Вашингтон да Кијеву даје кључне обавештајне податке за одређивање циљева за гранатирање око објекта.

„Последице ових провокација могле би да буду веома катастрофалне, не само за већину становништва Украјине и Русије, већ и за Европу, а по својим размерама могле би да надмаше трагедије које су се догодиле у нуклеарним електранама у Чернобиљу и Фукушими“, рекао је Патрушев.

Украјина је за инциденте окривила Русију, наводећи да је Москва наводно изводила ударе како би подметнула Украјини, иако је њена војска на крају признала да је гађала ту област.

После мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) која је посетила електрану у Запорожју почетком септембра, УН-ова нуклеарна мисија усвојила је резолуцију којом се захтева да Русија „одмах прекине све акције против и на“ електрану. Руски званичници су, међутим, критиковали документ, наводећи да се у њему не помињу украјински напади на станицу. Назвавши резолуцију „антируском“, Москва је такође оптужила западне земље да „подржавају и штите“ Кијев на „сваки могући начин“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti