Шта је с вама браћо Французи?

17-09-2022 04:31:02 | | фото: © Народна библиотека Србије/ vostok.rs |

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

Били су нам Французи велики другари и више од тога - права браћа... Многи научише наш језик, наше песме, чак и да играју наше коло. Кад би се посвађали између себе, псовали би по србским псовкама... Једног дана дође француски камандант, седи адмирал Гепрат, седе поред моје болесничке постеље, помилова ме очински и рече; \'Сине, оздрави што пре, Француска те моли.


Наш народ је прихватио речи наше хероине Милунке Савић да су Французи наши савезници, да смо се заједно борили у Првом светском рату називајући их нашом браћом. Опростили смо им што су нам материјалну помоћ папрено наплатили схватајући да су то чинили они из власти. Те генерације су и били наша браћа, а шта је са њиховим наследницима?


У агресији НАТО-а на СР Југославију 1999. године Фрнцузи су имали значајну улогу, а њихов председник Жак Ширак је изјавио „Срби су народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста“, Пјер, познати француски свештеник – „хуманитарац“, је додао: „Молим да се ватра небеска обруши на Србе“. Прикљућио им се и Франсоа Кремио, припадник француских снага СФОР-а у мају 1995: „Срби су немиосрдни људи, спремнн заклати ножем, што могу захвалити свом словенском пореклу“.

У знак захвалности Француској подигнут је на Калемгдану величанствен споменик поред којег је председник Макрон недавно говорио у хвалоспевима о Србији. Да ли је мислио тако?

Није, јер је пре неколико дана, заједно са Немцем Шолцом, упутио ултиматум председнику Александру Вучићу у коме, између осталог стоји: „Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ“.


Јасно је да је порука тог ултиматума: „Признајте Косово“.


Е па господо, светски силници, добили смо ми до сада доста ултиматума и све смо одбили. Одбићемо и овај, јер нико нема право да призна ову самопроглашену државу, коју сте ви признали, јер је то нераздвојни део Србије.


Шта је са вама потомци наших савезника из Првог светског рата, потомци адмирала Емила Гепрата, названог „србска мајка“, и маршала Луја Франша д\' Епере-а, почасног војводе српске војске.


Изгледа да ће се обистинити изјава Жана-Кристоф Буисона, уредника „Фигаро-а“ да је „француско-србско пријатељство само фраза“.


Надам се да нећете издати своје претке.

Бошко Антић, контраадмирал у пензији