Ердоган: Циљ Турске да постане чланица ШОС-а

17-09-2022 05:00:14 | | фото: © РИА Новости / POOL/ vostok.rs |


Турска има за циљ да постане чланица Шангајске организације за сарадњу, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у авиону по повратку из Самарканда.


„Наравно, ми нисмо члан Шангајске петорке. Овде смо (у Самарканду) као специјални гости на позив земље домаћина - Узбекистана. Сада је следећи процес корак ка напреднијој фази овог посла. Овај корак може бити на дневном реду на током разговора у Индији“, рекао је турски председник.


Према његовом мишљењу, бити члан или не бити две су различите ствари, а улазак Турске у ШОС довешће њене односе са земљама учесницама у потпуно другачији положај.

На питање да ли турски председник има у виду вероватноћу да земља постане члан организације, Ердоган је одговорио потврдно.
"Наравно. То је циљ", објаснио је он.

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Укључује Русију, Индију, Казахстан, Кину, Киргистан, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.

Ове године самит је одржан у Самарканду 15. и 16. септембра. Као резултат тога, лидери земаља учесница потписали су Самаркандску декларацију, која је дефинсиала ставове о најважнијим регионалним и глобалним питањима.

Поред тога, председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев најавио је почетак процедуре за учлањење Белорусије у ту организацију. Иран је, заузврат, потписао меморандум о посвећености ШОС-у, отварајући пут тој земљи за придруживање.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti