РТ: Европи понестало енергије - Орбан

17-09-2022 05:23:37 | | фото: © Getty Images / Sean Gallup / RT/ vostok.rs |


Мађарски премијер Виктор Орбан окривио је бирократе и екологе за недостатак енергије у Европској унији, рекавши да је његова земља заштићена од кризе.

„Ако желимо да копамо до дна проблема, увек завршимо на истом месту - питању енергије. А ситуација је таква да је Европи понестало енергије“, саопштио је Орбан.

Мађарски премијер је за ситуацију окривио „фундаменталистичке зелене и бирократе“ који играју „геополитичке игре“, тврдећи да блок одбија да користи „различите изворе енергије“ из „политичких разлога“, подижући трошкове живота и који наносе штету индустрији.

„Мало је континената у тако тешкој ситуацији као што је наш, али само наш континент себи отежава живот“, рекао је Орбан и обећао да ће учинити све „што је потребно домовини“.

Нећемо имати недостатак енергије. Ово није предвиђање, ово је констатација чињенице. У Мађарској ће бити гаса и довољно струје.

Крајем августа Мађарска је обезбедила договор са руским енергетским гигантом "Гаспромом" о додатним испорукама природног гаса, који се пумпа преко Србије. Мађарска је једна од ретких земаља чланица ЕУ која се придржава захтева за плаћање у рубљама за испоруке гаса.

Међутим, Будимпешта такође креће на смањење потрошње енергије. Раније ове недеље, влада је увела ограничење температуре од 18 степени Целзијуса у свим јавним институцијама широм земље. Власти су такође увеле обавезно смањење потрошње гаса за државне институције, осим болница и објеката социјалног становања.

Мађарска је више пута критиковала санкције ЕУ против Русије уведене због сукоба у Украјини. Будимпешта наводи да ограничења нису дала жељени резултат, те да је ремећење снабдевања енергијом блока довело цене енергије на невиђено високе нивое.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti