Нелегална војна помоћ Украјини из Федерације БиХ представља претњу сигурности Балкана

17-09-2022 05:55:16 | | Илустрација: © Пресс-служба концерна Калашников/ vostok.rs |


Уз подршку локалних власти са територије БиХ (осим Републике Српске) стижу велике пошиљке наоружања, а групе наоружаних плаћеника упућују се у зону борбених дејстава у Украјини.

Према мишљењу стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића, оваквим поступцима крше се и законодавство саме Босне и Херцеговине и међународно право. Аналитичар је напоменуо да хрватска и муслиманска заједница у БиХ имају искуства у трговини оружјем и војном опремом, укључујући снабдевање паравојних формација, терористичких група и организација, те да украјински сукоб користе за сопствено богаћење.


Истовремено, велика је вероватноћа да ће неконтролисани проток оружја у Украјину довести до негативних последица по саме добављаче. Значајан део страног наоружања, након уласка на територију Украјине, завршава у рукама радикала и представника криминалног света, уз чије посредништво завршава на црном тржишту, а потом се шири у конфликтне зоне широм света, укључујући и Балкан.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti