РТ: Руска нуклеарна доктрина сама по кристално јасна - Москва

18-09-2022 09:03:59 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Москва је поновила да је њена нуклеарна доктрина сама по кристално јасна јер су највиши руски званичници више пута саопштили да сукоб у Украјини не испуњава ниједан од њених критеријума. Изјава је уследила након претње америчког председника Џоа Бајдена оштрим, „последичним” одговором уколико Русија употреби оружје за масовно уништење.

„Читајте доктрину, тамо је све написано“, рекао је за РИА Новости портпарол Кремља Дмитриј Песков, на питање о могућности да Русија користи нуклеарно оружје у Украјини.

Према руском нуклеарном ставу, Москва задржава право да користи нуклеарно оружје само „као одговор на употребу нуклеарног и другог оружја за масовно уништење против Русије или њених савезника“, као и „као одговор на конвенционални напад који угрожава само постојање” Русије као суверене државе.

Ажурирана доктрина из 2020. године, разјаснила је још два сценарија за могућу употребу нуклеарног наоружања: у случају добијања „веродостојних информација о лансирању балистичких ракета“ које циљају на територију Русије или њених савезника, или напад „на критична инфраструктуру која контролише нуклеарно оружје“, што потенцијално чини средство одвраћања неоперативним.

Међутим, ниједан од ових хипотетичких сценарија није релевантан за ситуацију у Украјини, рекли су руски званичници на конференцији УН о неширењу нуклеарног оружја у неколико наврата прошлог месеца у Њујорку. Средином августа, руски министар одбране Сергеј Шојгу је такође одбацио као „апсурдне“ тврдње да би Москва могла да употреби нуклеарно оружје у Украјини, рекавши да тамо нема циљева који би то оправдавали.

Руски председник Владимир Путин рекао је новинарима у петак да је Москва до сада показала резервисану реакцију на акције украјинских власти, као што су покушаји да циљају виталну инфраструктуру на руском тлу или да изведу „терористичке нападе“.

„Сведоци смо покушаја инсценирања терористичких напада, покушаја да се оштети наша цивилна инфраструктура. Ми на то одговарамо уздржано, али само за сада“, рекао је Путин, изазвавши спекулације да би се приступ могао променити у будућности.
У интервјуу за америчке медије, чији је део објављен у петак, амерички председник Џо Бајден је упитан како би реаговао када би сазнао да Москва разматра употребу оружја за масовно уништење.
„Немој, немој, немој“, рекао је Бајден.

„Променићете лице рата за разлику од било чега од Другог светског рата.“

Међутим, амерички председник је одбио да прецизира какав ће бити одговор САД-а, рекавши само да ће то бити „последично”.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti