РТ: ЕУ намерава да Мађарској ускрати милијарде евра

19-09-2022 06:37:58 | | фото: © Getty Images / Thierry Monasse / RT/ vostok.rs |

Брисел кажњава Будимпешту за наводну корупцију


Европска комисија је у недељу предложила да обустави 7,5 милијарди долара средстава додељених Мађарској, због забринутости за корупцију. Суспензија има за циљ да заштити буџет блока, рекао је комесар за буџет Јоханес Хан.


„Данашња одлука је јасна, демонстрација решености Комисије да заштити буџет ЕУ и употреби све механизме који су нам на располагању да обезбедимо овај важан циљ“, рекао је комесар новинарима. Новац би долазио из „кохезионих фондова“ додељених Мађарској, а који имају за циљ да помогну земљама ЕУ да своје економије доведу до стандарда блока.

Ако буде одобрено, смањење финансирања биће прва казнена мера те врсте у оквиру механизма владавине права ЕУ, који Бриселу даје право да наметне финансијске казне државама чланицама ако се њихове акције сматрају кршењем вредности ЕУ. Брисел је у априлу ове године покренуо невиђени поступак против Мађарске.

Према Хановим речима, Будимпешта је од тада најавила низ мера у циљу решавања проблема. На пример, мађарска влада је недавно саопштила да планира да до краја септембра успостави орган за борбу против корупције који ће надгледати трошење ноца из фондова ЕУ. Међутим, Хан је рекао да је временски оквир за Мађарску да „у складу са тим“ примени неопходне мере „веома кратак“.

„Ризик за буџет у овој фази остаје, па не можемо закључити да је буџет ЕУ довољно заштићен“, навео је он.

Савет ЕУ сада има месец дана да одлучи да ли ће усвојити предлог Комисије. Мађарска ће тада имати месец дана да одговори или затражи продужење, што значи да би Комисија могла да замрзне средства најраније 19. новембра. У међувремену, Мађарска је саопштила да ће бити спремна да спроведе већину својих „поправних“ мера до тог рока, а очекује се да ће влада следеће недеље предложити пакет закона против корупције.

Раније ове недеље, на симболичном гласању против владе мађарског премијера Виктора Орбана, чланови Европског парламента рекли су да се та земља више не може сматрати демократијом, називајући је уместо тога „хибридним режимом изборне аутократије“ због наводног неуспеха да се одрже основна права и владавина права у земљи.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti