РТ: Амерички тенкови апсолутно на столу за Украјину - Пентагон

20-09-2022 09:09:18 | | фото: © US Army / Spc. Kelsey M VanFleet / RT/ vostok.rs |

Кијев последњих недеља врши притисак на Вашингтон и његове савезнике из ЕУ за тешко наоружање

Сједињене Државе могу да обезбеде тенкове „компатибилне са НАТО-ом“ украјинској војсци да замене застарелу опрему из совјетске ере, рекао је високи званичник Пентагона, док Кијев наставља да апелује на сталан прилив западног оружја усред жестоких борби са руским трупама.

Обраћајући се новинарима на прес конференцији, службеник одбране је упитан да ли Бела кућа разматра тешку оклопну технику у будућим војним пакетима помоћи Украјини, напомињући да су украјински посланици недавно посетили америчку престоницу да би посебно инсистирали на тенковима.

„Тенкови су апсолутно на столу заједно са другом техником“, рекао је званичник, напомињући да иако су украјинске трупе боље упознате са „тенковима совјетског типа“, Пентагон признаје „да ће доћи дан када ће можда желети да пређу и да ће можда бити потребно да се пређе на моделе компатибилне са НАТО“.

Под притиском да ли ће западни тенкови бити укључени у предстојеће испоруке оружја, званичник је рекао да ће то зависити од тога колико брзо ће украјинске снаге бити обучене да користе и одржавају возила, али је додао да је администрација америчког председника Џоа Бајдена „сигурно отворена“ за идеју.

Најновији безбедносни пакет Беле куће за Кијев објављен је прошле недеље, вредан око 600 милиона долара, што је Бајденово 21. испорука оружја за Украјину. Помоћ је укључивала додатне пројектиле за вишецене ракетне лансере "Хајмарс" које су обезбедиле САД, 36.000 граната, 1.000 прецизно навођене муниције, одређени број транспортних возила и пешадијско оружје.

Вашингтон је појачао испоруке оружја током рата, те је на крају пристао да обезбеди вишецевне ракетне системе као што је "Хајмарс", као и артиљерију дугог домета, месецима након сукоба. Међутим, Пентагон се до сада уздржавао од слања неких од најсофистициранијих оружја америчке војске, попут тешких оклопњака или борбених авиона, те је уместо тога пристао да олакша пренос опреме из совјетског доба из трећих земаља као што су Пољска и Чешка.

Иако је Бајден одобрио више од 15 милијарди долара директне војне помоћи Украјини откако је Русија послала трупе у земљу крајем фебруара, украјински званичници настављају да се залажу за теже наоружање. Поред америчких оклопњака, Кијев је последњих недеља од Немачке затражио и борбене тенкове "Леопард", борбена возила пешадије "Мардер" и противваздушне топове "Гепард", али Берлин није био вољан да испуни те захтеве.

„Ниједна земља до сада није испоручила борбена возила пешадије или борбене тенкове западне производње“, рекла је немачки министар одбране Кристин Ламбрехт на догађају прошле недеље, додајући: „Сложили смо се са нашим партнерима да Немачка неће предузети такву акцију једнострано“.

Званичник америчке одбране није прецизирао какве тенкове Пентагон разматра за Украјину, мислећи само на „моделе компатибилне са НАТО-ом“. М1 Абрамс је тренутно главни борбени тенк Вашингтона, чијих је неколико конфигурација спремно за извоз, наводи издање "Драјв".

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti