РТ: Врховни суд ЛНР-а осудио двојицу радника ОЕБС-а за велеиздају

20-09-2022 09:32:22 | | фото: © Sputnik / Valery Melnikov / RT/ vostok.rs |


Врховни суд Луганске Народне Републике (ЛНР) осудио је двојицу радника посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) због велеиздаје.

У два одвојена случаја, преводилац мисије Максим Петров и један од њених запослених Дмитриј Шабанов проглашени су кривим за велеиздају. Обојица су осуђени на по 13 година затвора.

Према Служби државне безбедности ЛНР-а, Петров је прикупљао информације о војним јединицима, радећи директно за руководиоца америчке обавештајне агенције. Наводи се да је Шабанов такође био у дослуху са неодређеном страном обавештајном службом. Случајеви су се водили иза затворених врата, а тачне околности издаје остају непознате.

Председник ЛНР Леонид Пасечник је још у априлу забранио посматрачку мисију ОЕБС-а у републици. Он је објаснио да током сукоба између република Донбаса и Украјине, који траје од 2014. године, мисија никада није дала допринос мировном процесу, те да рутински није успела да правилно региструје бројна кршења ватре од стране Кијева и да је на крају постала популарно позната као „слепи посматрачи“. .

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti