РТ: Москва и Пекинг желе да изграде праведнији светски поредак - Патрушев

20-09-2022 09:47:51 | | фото: © Russia’s Security Council / RT/ vostok.rs |

Москва и Пекинг су уједињени у настојању да се успостави праведнији светски поредак, рекао је Николај Патрушев

Односи Москве и Пекинга су изграђени на међусобном поверењу и стога на њих не може да се утиче споља, рекао је председник Савета безбедности Русије Николај Патрушев током посете Кини.

Још више јачање тих веза је безусловни приоритет руске спољне политике“, инсистирао је Патрушев.

„У савременим условима наше земље треба да покажу још већу спремност на међусобну подршку и развој сарадње“, рекао је он на стратешком безбедносном консултативном састанку.

Москва и Пекинг желе да изграде праведнији светски поредак и поздрављају све већи број земаља које такође бирају пут слободног, сувереног развоја заснованог на сопственом идентитету и традицији“, истакао је Патрушев.

Њима се супротстављају политичке елите колективног Запада које настоје да наметну сопствене лажне вредности другим нацијама, додао је он.

Приближавање Русије и Кине ужива широку подршку јавности у обе земље, засновано је на дубоком међусобном поверењу и стога на њега не може да се утиче споља“, рекао је председник Савета безбедности Русије.

Преговори су одржани у граду Фуџоу, главном граду кинеске провинције Фуђиан, који се налази прекопута мореуза острва Тајван, које Пекинг сматра делом кинеске територије.

Питање Тајвана било је међу темама о којима се разговарало током консултација, а Патрушев је „изразио забринутост због ескалације тензија од стране Вашингтона и његових савезника у региону“, наводи се у саопштењу Савета безбедности Русије.

Званичници су такође договорили даљу сарадњу руске и кинеске војске, са акцентом на заједничке вежбе и патроле, и интензивирање контаката између генералштабова две земље.

Прошле недеље, кинески председник Си Ђинпинг састао се са својим руским колегом Владимиром Путином на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у узбекистанском Смарканду.

Он је навео да је „спреман да заједно са нашим руским колегама пружи пример одговорне светске силе и игра водећу улогу у довођењу света који се тако брзо мења на путању одрживог и позитивног развоја“.

Пекинг је одбио да се придружи међународним санкцијама уведеним Москви након покретања њене војне операције у Украјини крајем фебруара. Уместо тога, суседи су појачали сарадњу и трговину, а Русија је, између осталог, постала највећи снабдевач Кине нафтом.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti