РТ: Референдуми у Донбасу би били смешни да нису трагични - Макрон

21-09-2022 06:40:25 | | фото: © AP / Seth Wenig / RT/ vostok.rs |


Француски председник Емануел Макрон описао је предстојеће референдуме у Доњецкој и Луганској Народној Републици да ли да се придруже Русији као „још једну провокацију” Москве и рекао да би ова „пародија на демократију могла бити смешна да није трагична
.

Француски лидер је разговарао са новинарима на маргинама Генералне скупштине УН, убрзо након што су Доњецка и Луганска Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област објавиле да ће одржати гласање о придруживању Русији од 23. до 27.септембра.



По Макроновом мишљењу, одржавање референдума у региону „који је бомбардован, одакле су људи морали да беже“ представља „потпис цинизма“.

„Да није трагично, могли бисмо да се смејемо томе“, додао је Макрон.

Пошто предстојећи реферндуми, по његовом мишљењу, нису ништа друго до „имитација демократске форме или демократског легитимитета“, они не би имали никакву правну моћ, рекао је Макрон. Сходно томе, рекао је, неће их признати међународна заједница.

Макрон је истакао да позиција његове земље остаје непромењена - руске снаге морају да напусте украјинску територију, а Москва треба да поштује међународно признате границе Украјине.

Макрон је такође искористио свој говор у Генералној скупштини да нагласи да би преговори са Москвом и Кијевом могли да буду успешни само ако се „поштује суверенитет Украјине“.

У осуди идеје о референдумима, Макрон се придружио многим другим западним политичарима који оптужују Русију за наводно кршење принципа међународног права.

У међувремену, бивши руски председник Дмитриј Медведев, који сада обавља функцију заменика председника Савета безбедности, наводи да су гласови о придруживању Русији важни „не само за системску заштиту становника република Донбаса и других ослобођених територија, него и за обнову историјске правде“.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније саопштио да ће повратити све области које су сада под „руском окупацијом“, укључујући републике Донбаса и Крим.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti