РТ: Територије које су нападнуте биће враћене Украјини - Ердоган

21-09-2022 06:59:01 | | фото: © Sputnik / Vasiliy Batanov / vostok.rs |

Русији не треба дозволити да задржи територије коју је стекла од фебруара, рекао је турски председник

Решење украјинског сукоба захтевало би од Русије да врати све „нападнуте“ територије Украјини, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу за Пи-Би-Ес.

Упитан да ли се Москви може дозволити да задржи територију стечену од почетка сукоба у фебруару, Ердоган је рекао: „Не, и несумњиво не“.

„Уколико ће се успоставити мир у Украјини, наравно, враћање територије која је нападнута ће постати заиста важно. То је оно што се очекује. То је оно што се тражи“, рекао је он.

„Територије које су нападнуте биће враћене Украјини“, додао је турски лидер.

Ердоган је рекао да се „никаква инвазија не може оправдати“, али је признао да се у исто време „пре избијања овог сукоба догодило много ствари“. Решење се стога неће наћи у томе да „једна особа буде потпуно на једној страни и да брани другу“, рекао је он.

Упитан о Криму, који се поново ујединио са Русијом након референдума 2014. године, Ердоган је нагласио да је тражио од свог „драгог пријатеља Путина“ да врати Крим његовим „правим власницима“, али је признао да се то „нажалост“ није догодило.

Ердоган је задржао углавном неутралну позицију по питању украјинског сукоба и нагласио да би Уједињене нације требало да спроведу истраге о наводним ратним злочинима и да играју улогу арбитра између страна.

„Нећемо бранити ниједног лидера. Али, уместо тога, морамо да тражимо закључак који ће задовољити све укључене стране“, нагласио је Ердоган.

У међувремену, јуче су Доњецка и Луганска Народна Република, које је Кремљ признао као независне републике, најавиле да ће одржати референдуме о придруживању Русији од 23. до 27. септембра. Запорошка и Херсонска област, које делимично контролише Москва, саопштиле су да ће такође истовремено одржавати реферндуме.

Украјински председник Владимир Зеленски је раније саошптио да ће "повратити" све области које су сада под, како он назива „руском окупацијом“, укључујући републике Донбаса и Крим. Коментаришући недавну контраофанзиву урајинске војске прошле недеље, Зеленски је устврдио да украјинске снаге „постепено, корак по корак, истискују окупаторе“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti