РТ: Путин у рату са целом ЕУ - шпански премијер

21-09-2022 07:11:44 | | фото: © Samuel de Roman / Getty Images / RT/ vostok.rs |

Шпански премијер Педро Санчез каже да сукоб између Русије и Украјине чини ЕУ јачом

Русија се не води рат само против Украјине, већ против целе Европске уније, изјавио је шпански премијер Педро Санчез у интервјуу за Политико. Он је додао да војна операција Москве у Украјини пропада и да је само успела да ојача ЕУ.

Говорећи уочи Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, шпански премијер је изјавио да руски председник Владимир Путин користи „енергију као ратно оруђе“, јер га „угрожавају вредности ЕУ“, преноси Политико.

Санчез инсистира да су се, упркос текућој енергетској кризи која је захватила ЕУ, након што је Запад увео свеобухватне санкције Москви, државе ЕУ само зближиле. Према његовим речима, узастопне кризе почевши од 2008. научиле су блок да удружи дугове, координише инвестиције у одбрану и одвикне се од руске енергије.

Шпански лидер је истакао да је европски енергетски систем сада „тржиште које не функционише“, али је истакао важност придржавања политике чисте енергије.

„Немојте да користите ову енергетску кризу да блокирате напредак у климатској кризи“, позвао је Санчез колеге лидере ЕУ, додајући да су за борбу против кризе потребне нове „креативне“ политике које су биле „незамисливе пре само неколико година“.

Санчезови коментари долазе пошто се земље еврозоне тренутно суочавају са 80%рецесијом у наредној години због растућих цена енергије заједно са ограниченим залихама енергије, открива недавни извештај Блумберга.

Енергетска криза у ЕУ, коју је у великој мери изазвала одлука блока да одбаци руску нафту и уведе санкције на испоруке руског гаса, погоршана је почетком јула након што је доток гаса из Русије смањен због санкција и техничких проблема са гасоводом "Северни ток 1", који је потпуно затворен крајем прошлог месеца због техничких проблема.

окривили Владимира Путина за енергетску кризу, Москва наводи да су проблеми блока код њега самог и да ЕУ врши економско „самоубиство“ својом политиком санкција.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti