Шојгу: Руска војска ће спроводити специјалну операцију у Донбасу и Украјини док се циљеви које је поставио врховни командант не остваре у по

21-09-2022 12:46:52 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Минобороны РФ/ vostok.rs |


Министар одбране Сергеј Шојгу је на седници Министарства наложио да се настави са применом председничког указа о делимичној мобилизацији.


„Потписао сам директиву, дефинисани су задаци за све субјекте, дата упутства Генералштаба о поступку спровођења мера мобилизације у трупама и снагама“, рекао је министар.

Тако је неопходно организовати обавештавање грађана и борбу против провокација, као и појачати обезбеђење зборних места.

Министар одбране је напоменуо да ће мобилисани грађани имати статус војника по уговору и исти ниво плате.

Шојгу је нагласио да је дошло време да се искуство стечено на годишњим стратешким вежбама примени у пракси.

„Команданти војних округа да организују блиску сарадњу са органима извршне власти конститутивних ентитета Руске Федерације како би се обезбедила мобилизација грађана. Поручујем да се настави са извршењем."

Оружане снаге Русије ће спроводити специјалну операцију у Донбасу и Украјини док се циљеви које је поставио врховни командант не остваре у потпуности, наставио је Шојгу.

Он је рекао да трупе настављају да ослобађају територију Доњецке Народне Републике, те да су зауставиле све покушаје офанзиве Оружаних снага Украјине на правцу Николајев-Кривој Рог.
У циљу јачања ударних способности руских трупа у Донбасу, пребачена је групација "Изјум-Балаклеја“, додао је Шојгу.



Шојгу је нагласио да руска војска ствара услове за успостављање мирног живота на ослобођеним територијама. Дакле, у Мариупољу, који су тешко уништиле Оружане снаге Украјине и екстремистички батаљони, грађевинари раде даноноћно. У Луганску и Мариупољу изграђена су два мултифункционална медицинска центра опремљена савременом опремом. У Волновахи је завршена изградња водовода у дужини од 14 километара.

Председник Владимир Путин је данас, 21. септембра потписао указ о делимичној мобилизацији. Он је нагласио да је реч о резервистима са војним искуством и поседовањем потребних војних специјалности. Како је Шојгу заузврат објаснио, потребна је делимична мобилизација да би се обезбедила контрола над линијом додира од хиљаду километара и гарантовала безбедност ослобођених територија. Планирано је да се у трупе прими укупно 300.000 резервиста, што је нешто више од једног процента укупног мобилизационог ресурса Русије. Шојгу је нагласио да нема говора о мобилизацији студената, као ни о слању војних обвезника у зону специјалне операције.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti