Путин: Ослобођење целе територије Донбаса остаје исти циљ

21-09-2022 01:05:04 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Обраћање председника Путина грађанима

Председник Владимир Путин се обратсио грађанима говорећи о току специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине и ослобађању Донбаса, као и о мерама заштите суверенитета и интегритета Русије.


Кључне изјаве председника налазе се у материјалу РИА Новости.


Делимична мобилизација

Председник државе је рекао да је потписао указ о делимичној мобилизацији.


„У циљу заштите наше отаџбине, њеног суверенитета и територијалног интегритета, обезбеђивања безбедности наше земље и народа на ослобођеним територијама, сматрам неопходним да подржим предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији“.

Путин је нагласио да мобилизацији подлежу само они у резервном саставу – они који су одслужили војни рок, имају војну специјалност и искуство. Пре упућивања у јединицу сви ће проћи додатну обуку.

Циљ специјалне операције потпуно ослобађање Донбаса

Како је истакао председник, циљ Запада је да ослаби и уништи Русију, као што директно кажу. Они су већ успели да Украјину претворе у антируско упориште. Након што је кијевски режим јавно одбацио мирно решење проблема Донбаса и објавио своје претензије на нуклеарно оружје, постало је јасно да је нова офанзива неизбежна. А онда би уследио напад на Крим – на Русију.
У тим условима, одлука о покретању превентивне специјалне операције била је једина могућа, нагласио је Путин. Ослобођење целе територије Донбаса остаје исти циљ.



"Луганска Народна Република је већ скоро потпуно очишћена од неонациста. Борбе у Доњецкој Народној Републици се настављају. Овде је већ осам година кијевски окупациони режим створио дубоко ешалонирану линију утврђења. напад би резултирао великим губицима, тако да наше јединице, као и војне јединице република Донбаса делују систематски, компетентно, користећи опрему, штитећи људство и корак по корак ослобађајући доњецку земљу."

Председник је први пут јавно саопштио да су после почетка специјалне операције, укључујући и разговоре у Истанбулу, представници Кијева позитивно реаговали на предлоге Москве да се обезбеди безбедност Русије и заштите њени интереси. Али мирно решење није одговарало Западу, који је Кијеву дао директну наредбу да поремети све споразуме. После тога, Украјина је почела да се још више пумпа оружјем и тамо су послате банде страних плаћеника.


Реагујући на позиве Запада да се Русија смрви на бојном пољу, а затим одузме њен суверенитет и опљачка, Путин је подсетио да наша земља има разна средства за уништавање. Он је нагласио да је Русија спремна да искористи све расположиве могућности за заштиту свог територијалног интегритета и безбедности.

Русија ће подржати одлуку становника Донбаса и ослобођених територија

Политика застрашивања и терора кијевског режима поприма све страшније и варварскије облике, а репресије над грађанима широм Украјине се интензивирају, рекао је Путин. У таквим околностима Русија ће подржати одлуку коју ће о својој будућности донети становници Доњецке и Луганске републике, Запорошке и Херсонске области.


„Не можемо, немамо морално право да предамо блиске људе џелатима, не можемо а да не одговоримо на њихову искрену жељу да сами одређују своју судбину. Парламенти народних република Донбаса, као и војно-цивилне администрације Херсонске и Запорошке области, одлучиле су да одрже референдум о будућности ових територија и обратиле су се нама, Русији, са захтевом да подрже такав корак.

Са своје стране, Русија ће учинити све да обезбеди безбедне услове за одржавање референдума, како би људи могли да изразе своју вољу, нагласио је председник.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti