РТ: ЕУ није у рату са Русијом, али ће наставити да подржава Украјину - Стано

21-09-2022 06:43:08 | | фото: © Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images / |


Европска унија није у рату са Русијом, али ће наставити да подржава Украјину у њеној борби против Москве, изјавио је портпарол ЕУ за спољну политику Петер Стано. Саопштење је уследило неколико сати након што је руски председник Владимир Путин најавио делимичну мобилизацију.

Говорећи на конференцији за новинаре, Стано је упитан да ли је ЕУ у стању рата са Русијом, с обзиром да је раније Владимир Путин саопштио да се Русија суочава са „комплетном западном војном машинеријом“ у Украјини. Портпарол спољне политике ЕУ одговорио је негативно.



„Наравно да нисмо у рату са Русијом. Подржавамо легитимну, оправдану борбу Украјине да одбрани свој народ и своју територију“, рекао је он и додао да Кијев штити не само себе, већ и европске демократске вредности.


Стано је такође осудио најаву мобилизације, назвавши је "само још једним доказом" да Путин није заинтересован за мир и да настоји да "ескалира свој агресорски рат".

„Ово је такође још један знак његовог очаја“, додао је Стано.

Иако је званичник обећао да ће ЕУ наметнути „последице“ Русији због њених последњих потеза у Украјини, он није најавио никакве нове санкције. Истовремено, Стано је сигнализирао да чланице ЕУ „разговарају о заједничкој акцији као одговор“ на најновији развој сукоба у Украјини, одбивши, међутим, да пружи било какве детаље.

Станови коментари долазе након што је шпански премијер Педро Санчез устврдио да се Москва бори не само против снага Кијева, већ и читаве ЕУ у Украјини, док користи фосилна горива „као ратно оруђе“ да би погоршала енергетску кризу са којом се ЕУ бори месецима.

Владимир Путин је данас најавио делимичну мобилизацију којом се позива 300.000 резервиста да учествују у сукобу са Украјином. Овај потез долази дан након што су две републике Донбаса и Запорошка и Херсонска области под руском контролом одлучиле да од 23. до 27. септембра одрже референдуме о томе да ли да се уједине са Руском Федерацијом.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti