Пекинг: Мирно решење неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана

24-09-2022 08:55:16 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Мирно решење је неспојиво са независношћу Тајвана, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном на маргинама заседања Генералне скупштине УН. Његове речи преноси кинеско министарство спољних послова.


„Мирно решење је неспојиво са сепаратизмом и независношћу Тајвана. Што су акције за постизање независности острва необузданије, мање је вероватно да ће бити мирно решење“, рекао је Ванг Ји.


Да би се истински заштитио мир у Тајванском мореузу, рекао је он, неопходно је јасно супротставити се и зауставити све акције које имају за циљ постизање независности острва.

Ситуација око Тајвана је ескалирала у августу након што је Ненси Пелоси, председник Представничког дома САД, посетила Тајпеј. Као одговор, Пекинг је покренуо велике војне вежбе код обале острва, увео санкције двема тајванским фондацијама, самој Пелоси и њеним рођацима, и предузео друге мере. Министарство спољних послова Кине је одговорност за све негативне последице ставило на Вашингтон и Тајпеј.

Кина не признаје суверенитет Тајвана, сматра га својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војскама других земаља.

Званични односи између кинеске централне владе и њене острвске провинције су прекинути 1949. након што су се снаге Чанг Кај Шека Куоминтанга, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине настављени су касних 1980-их.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti