Кијев одузео акредитацију иранском амбасадору и смањује број иранског дипломатског особља

24-09-2022 09:10:16 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Украјине саопштило је одлуку да се иранском амбасадору у Кијеву одузме акредитацију због непотврђених навода о испоруци оружја Русији.


Претходно је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер рекла да САД верују да је Иран наводно послао прву партију беспилотних летелица у Русију.


„У одговору на такав непријатељски чин, украјинска страна је одлучила да одузме акредитацију иранском амбасадору у Украјини, као и да значајно смањи број дипломатског особља иранске амбасаде у Кијеву“, наводи се у саопштењу украјинског министарства спољних послова, без пружања икаквих доказа.

„Иранска страна је обавештена да испорука иранског оружја Русији директно противречи ставу неутралности, поштовању украјинског суверенитета и територијалног интегритета“, навело је украјинско министарство.

„Дати Русији оружје да ратује у Украјини је непријатељски чин који наноси озбиљан ударац украјинско-иранским односима“, додаје се у саопштењу.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је раније да је тема руске куповине борбених дронова од Ирана вештачки убачена у америчке медије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti