Сијарто: Без споразума између Русије и САД ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не

24-09-2022 09:38:44 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Ризици од ескалације тензија између земаља НАТО-а и Русије у отворени сукоб ће трајати све док траје криза у Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу за РИА Новости.


"Питали сте ме постоји ли опасност од ескалације? Наравно. То јест, док траје криза у Украјини постоји и опасност од ескалације.
Зато ми је жао што је већ петак, јер када сам стигао (у Њујорк) у понедељак, надао сам се да ће Генерална скупштина УН донети неке добре вести“, рекао је Сијарто, који је у посети Њујорку како би присуствовао сутра Генералној скупштини УН-а.

Сијарто је изразио уверење да Светска организација остаје „најприкладније место“ за разговоре о питањима која се односе на обнову мира у различитим деловима света.

"Међутим, сада је петак и ситуација је још гора него у понедељак", рекао је Сијарто и додао да ће "ако ово не зауставимо последице бити огромне".

Сијарто је навео да се криза у Украјини не може решити без постизања споразума између Русије и САД, без обзира да ли су друге земље задовољне таквим исходом или не.

„Мислим да, иако можда грешим, и ово је непопуларан став, али заиста верујем да без споразума између Русије и Сједињених Држава, без разговора између Руске Федерације и Сједињених Држава, ова ситуација неће бити решена, хтели ми то или не. То је наш став. Можда је погрешан, али верујем да је за решавање ове ситуације што пре неопходан руско-амерички дијалог", рекао је додао је Сијарто.

Сијарто је прокоментарисао је и могућност слања снага НАТО-а у Украјину, о чему се у западним медијима говори већ дуги низ месеци. Како је напоменуо мађарски министар, до сада су споразуми између земаља алијансе омогућавали да се избегне размештање савезничких снага у Украјини.

„Желели бисмо да те одлуке остану на снази“, нагласио је Сијарто.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti