Русија ће у свом војном планирању узети у обзир модернизацију америчких нуклеарних бомби распоређених у европским земљама

29-10-2022 10:54:08 | | фото: © РИА Новости / Мария Девахина/ vostok.rs |


Русија ће у свом војном планирању узети у обзир модернизацију америчких нуклеарних бомби распоређених у европским земљама и предузеће све неопходне мере да обезбеди своју безбедност, изјавио је за РИА Новости заменик министра спољних послова Александар Грушко.


„Не можемо а да не приметимо планове за модернизацију нуклеарног оружја, оних бомби са слободним падом које су у Европи. САД их модернизују, повећавају њихову прецизност и смањују снагу нуклеарног пуњења, односно претварају то оружје у `оружје на бојном пољу`, чиме се смањује нуклеарни праг“, рекао је дипломата.

Према његовим речима, Москва води рачуна и о замени америчких доставних возила за ове врсте наоружања.

"Сједињене Државе терају своје савезнике да купују авионе Ф-35 и предузимају друге мере да повећају способност земаља алијансе да превазиђу зоне блокирања приступа. То је такође реалност коју морамо узети у обзир и у политичком смислу. и у нашем војном планирању“, објаснио је заменик министра.

Он је додао да је поред овога и сам НАТО „већ донео одлуке да ојача нуклеарну компоненту у војним плановима алијансе, учини је видљивијом, повећа број вежби са нуклеарним сценаријем и укључи у вежбе стратешку авијацију САД, којa je почелa да лети у Велику Британију, а затим лети дуж наших граница."

„Такође напомињемо да НАТО неће одустати од заједничких нуклеарних мисија, које су, иначе, у супротности са Уговором о неширењу нуклеарног оружја – он изричито забрањује пренос у било ком облику или у било којој фази контроле над нуклеарним оружјем ненуклеарним државама. Али управо они који учествују у нуклеарним мисијама алијансе, они само модернизују своју ваздушну флоту и купују америчке авионе Ф-35, који су модернији од Ф-16, Торнада и других носача“, рекао је Грушко.
Комбинација ових фактора, рекао је Грушко, „предмет је наше пажње, укључујући и са становишта војног планирања, и доношења свих других неопходних мера за поуздано обезбеђење наше безбедности и одбране“.

Раније је лист Политико, позивајући се на дипломатску депешу и изворе упознате са ситуацијом, објавио да су САД убрзале распоређивање модернизоване атомске бомбе Б61-12 у базама НАТО-а у Европи.

Како преноси Политико, програм модернизације атомске бомбе вредан 10 милијарди долара осмишљен је да замени раније верзије наоружања, укључујући око 100 бомби ускладиштених у ваздушним базама у Немачкој, Италији, Белгији, Холандији и Турској. Према писању публикације, испорука надограђене верзије бомбе првобитно је била планирана за пролеће 2023. године. Међутим, према дипломатској депеши, амерички званичници рекли су савезницима НАТО-а током затвореног састанка у Бриселу у октобру да се то сада очекује већ у децембру ове године.
Раније је амерички секретар за одбрану Лојд Остин рекао да је Вашингтон посвећен потпуној модернизацији све три компоненте нуклеарне тријаде.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti