О активностима америчких биолошких лабораторија

04-11-2022 10:25:12 | | / vostok.rs |


Кенија

САД проширују капацитете медицинских центара у насељу Кисуму (350 км северозападно од Најробија) и Керичо (265 км северозападно од Најробија), где ради 80 америчких држављана. Планирано је да се истраживачки рад организује након одобрења нове вакцине „Гинеос” против мајмунских богиња које производи данска компанија „Нордик”.


Либерија


У земљи ради заједнички америчко-либеријски центар. Спроводе се пројекти за проучавање болести као што је ебола, ласа, марбург и жика.


Вашингтон је такође почео да проучава питање пребацивања у Либерију центара и америчких војних специјалиста евакуисаних са територије Донбаса након почетка специјалне војне операције Оружаних снага Русије у Украјини.


Џибути


Микробиолошка лабораторија ради на територији америчке Форвард Оператинг Бејс Камп Лемониер (Џибути).
Амерички специјалисти прикупљају биоматеријале од пацијената, вакцинишу становништво, хватају инсекте и животиње и тестирају их на присуство различитих вируса. У земљи су све чешћи случајеви морбила и хеморагичне хиораде.

Танзанија


У истраживачком центру у Мбеи (670 км југозападно од Дар ес Салама), делује проширена биолошка лабораторија Истраживачког института америчке војске Волтер Рид.


У јануару 2021. до 20 мушкараца умрло је од непознатог вируса у Танзанији. Американци су проактивно идентификовали лептоспирозу и блокирали извор инфекције.
На територији Танзаније, уз подршку Сједињених Држава, постоји седам биолабораторија мањег обима, од којих три имају ниво биолошке заштите БСЛ-3.Укупан износ финансирања ових институција од 2015. године је преко 25 милиона долара, од чега девет милиона долара додељује Фондација Била и Мелинде Гејтс.Одређени број студија са танзанијским специјалистима спроведен је у Националном центру за здравствено образовање и Националној референтној лабораторији под руководством факултета Академије наука САД.

Нигерија


У Војномедицинској лабораторији ради 15 америчких војних специјалиста за заразне болести. Спроводи се проучавање заразних болести, пре свега АИДС-а, еболе, ласа киропрактике, туберкулозе, маларије, мајмунских богиња.
У Савезној Републици Нигерији налазе се четири америчка војна биолошка објекта.
2012. године у Абуџи је отворена Референтна лабораторија за одбрану (ДРЛ) уз подршку УСАМРД-А/Н.У Нигерији је 2014. године покренут Центар за клиничка истраживања (ЦРЦ) као део америчко-нигеријског војног партнерства.Медицински факултет Универзитета у Лагосу води лабораторију за ниво биолошке безбедности БСЛ-2 основану 1992. године. Институција стално сарађује са ВОЗ-ом, Програмом за праћење тропских болести, америчким Центрима за контролу и превенцију болести, Универзитетом Харвард, Британском болницом за тропске болести, Институтом за маларију Аустралије.Године 2010. Институт за хуману вирусологију на Универзитету Мериленд у Балтимору, САД, у оквиру Плана за ванредне ситуације председника САД за контролу АИДС-а, развио је БСЛ-3 модуларну лабораторију за Национални институт за туберкулозу и лепру. Центар за обуку је у Зарији.

ЈАР


Амерички центри за контролу и превенцију болести (Атланта, Џорџија) спроводе истраживање у оквиру председниковог програма Абнормал АИДС План. Стручњаци САД спроводе клиничка испитивања нових лекова на грађанима.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti