РТ: САД-у понестаје оружја за давање Украјини – Си-Ен-Ен

18-11-2022 12:50:33 | | фото: © Daniel LEAL / AFP / RT/ vostok.rs |


САД почињу да брину због недостатка најсавременијих система и муниције коју шаљу Украјини, известио је Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе.

Према три америчка званичника, неки од изазова са којима се САД суочавају у погледу подршке Украјини укључују „смањене“ залиха оружја и способност одбрамбене индустрије да се носи са потражњом. Један званичник је рекао да постоји „ограничена количина“ вишка залиха које Вашингтон може послати Кијеву.

Вашингтон је посебно забринут због расположивих залиха артиљеријских граната од 155 мм и ракета противваздушне одбране "Стингер", наводи се у извештају. Неки званичници су такође забринути због производње оружја као што су "Хармс" противрадарске ракете, ГМЛРС земља-земљаракетеи противтенковски системи "Џавелин".

Извори Си-Ен-Ена, међутим, тврде да црпљење залиха не угрожава националну безбедност, с обзиром да оружје за Украјину не долази из залиха које Пентагон резервише за сопствене непредвиђене случајеве. Високи званичник је такође рекао агенцији да је процена да је САД-у "понестало" наоружања, субјективна, јер зависи од тога колики је ризик Пентагон спреман да прихвати.

Једна од главних забринутости је да се америчка одбрамбена индустрија бори да одржи корак са потражњом, док европске земље не могу у потпуности да попуне сопствене залихе како би замениле војну технику послату Украјини, кажу званичници. Међутим, да би поправиле ситуацију, САД покушавају да повећају производњу одређених врста наоружања.

Од почетка руске војне операције у Украјини крајем фебруара, САД и њихови западни савезници дају Кијеву милијарде долара безбедносне помоћи, а Москва је више пута упозоравала да ће испоруке оружја само продужити сукоб.

Према Министарству одбране САД, од почетка новембра, Вашингтон се обавезао да Кијеву пошаље преко 1.400 "Стингера", 8.500 "Џавелина", 142 хаубице од 155 мм и до 903.000 артиљеријских граната од 155 мм.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti