РТ: Русија повећава извоз енергената у Кину

21-11-2022 07:31:13 | | фото: © Getty Images / VCG / RT/ vostok.rs |

Испоруке гаса и нафте порасле од почетка године, показују подаци кинеске царине

Руске испоруке гаса и нафте Кини значајно су порасле током јануара и октобра ове године у поређењу са истим периодом 2021. године, известила је у Генерална управа царина НР Кине.

Према њеним подацима, испоруке течног природног гаса су на годишњем нивоу скочиле за 32 одсто, на 4,98 милиона тона. У доларима, повећање је износило 157% и премашило је 5,3 милијарде долара. Русија је тренутно четврти највећи добављач ЛНГ-а у Кини после Аустралије, Катара и Малезије. Док подаци показују да је кинески увоз из Катара такође порастао током првих десет месеци ове године, испоруке из Аустралије и Малезије опадају.

Иако царинска агенција тренутно не наводи физички обим кинеског увоза гаса путем гасовода, њени подаци показују да је вредност гасоводног тока из Русије у периоду јануар-октобар 2022. порасла за 182 одсто у поређењу са истим периодом 2021. године, на 3,1 милијарду долара. Ово чини Русију другим највећим снабдевачем гаса путем гасовода после Туркменистана (8,23 милијарде долара).

Кинески увоз нафте из Русије такође је порастао током овог периода, порастао је за око 9,5% на 71,97 милиона тона. Испоруке су порасле за 53% на 49,19 милијарди долара у доларима. Како произилази из објављених података, Русија је и у октобру и септембру била други највећи добављач нафте у Кини. Саудијска Арабија остаје лидер, продавши 73,76 милиона тона горива извоза према Кини за 55,5 милијарди долара у периоду јануар-октобар.

Кина је појачала увоз енергената из Русије, искористивши попусте које је Москва понудила раније ове године у покушају да обезбеди купце за руску нафту и гас, ашто је уследило пошто су многи традиционални увозници почели да избегавају снабдевање из земље усред санкција Запада у вези са Украјином.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti