Уколико се идентификују знаци ЛГБТ пропаганде Роскомнадзор ће моћи да предузме мере

21-11-2022 11:07:53 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Госдумы РФ/ vostok.rs |

Материјали са ЛГБТ пропагандом могу бити укључени у листу основа за блокирање сајта

Државна дума је предложила да се надгледа интернет како би се идентификовали материјали са ЛГБТ пропагандом, произилази из амандмана који је припремио председник Комитета за информатичку политику Александар Хинштајн за друго читање закона о забрани пропаганде нетрадиционалних односа и педофилије.


Према предлогу, Роскомнадзор ће имати право да одобри процедуру праћења за идентификацију информација и сајтова на интернету, као и програма, чији приступ подлеже ограничењу према нормама које се наводе у документу, преносе РИА Новости.

Уколико се идентификују знаци ЛГБТ пропаганде или педофилије, Роскомнадзор ће моћи да предузме мере за ограничавање приступа информацијама, а такође ће послати информације о томе надлежним органима.

Подсетимо, крајем октобраДржавна дума усвојила је у првом читању предлог закона о казнама за промовисање нетрадиционалних сексуалних односа и педофилије.

У Закону о управним прекршајима одговорност се проширује за промовисање ЛГБТ пропаганде, не само према малолетницима, већ и пунолетним особама. Ако се дело изврши у медијима или на итернету, казна ће бити до 400 хиљада рубаља за грађане, а до пет милиона за правна лица.

Странци могу бити кажњени до 400 хиљада рубаља, ухапшени до 15 дана или депортовани.

Поред тога, уводи се члан за „Ширење информација међу малолетницима које показују нетрадиционалне сексуалне односе и (или) склоности, или које могу изазвати жељу малолетника да промене пол“. То укључује казну у облику новчане казне до 200 хиљада рубаља за грађане и до четири милиона рубаља за правна лица.

Усвојене у првом читању, измене и допуне закона о оглашавању, медијима и информисању забрањују ширење садржаја који промовишу нетрадиционалне сексуалне односе и склоности.

Како је на седници рекао Вјачеслав Володин, председник Думе, на друго читање закона би могли да се поднесу амандмани којима би се повећале казне.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti