РТ: Скупштина НАТО-а позвала чланице да прогласе Русију „терористичким режимом“

22-11-2022 08:31:13 | | фото: © AP / Olivier Matthys / RT/ vostok.rs |

Консултативно тело такође захтева додатну војну помоћ Украјини

Парламентарна скупштина НАТО-а усвојила је резолуцију која позива земље чланице да Русију етикетирају као „терористичку“ државу, тврдећи да Москва представља „директну претњу“ „евроатлантској безбедности“, захтевајући такође већу војну подршку Кијеву и укидање ограничења на „напредно распоређивање НАТО снага“.

Скупштина је усвојила необавезујућу декларацију, при чему је тело упозорило да „у евроатлантском подручју више није мир и да се глобално безбедносно окружење нагло погоршало“ усред наставка борби у источној Европи, осуђујући руску војну операцију „у најјачим терминима“.

Резолуција је упутила низ захтева чланицама НАТО-а, тражећи од њих да „јасно кажу да је руска држава под садашњим режимом терористичка“ и да „повећау војну, обавештајну, финансијску, обуку и хуманитарну подршку Украјини“, укључујући „убрзавањем“ испорука оружја.

НАТО блок мора да „одржи ову подршку онолико дуго колико је потребно да Украјина превлада“, додаје се у резолуцији, у којој се такође тражи да се сва постојећа ограничења на „напредно распоређивање“ западних снага дуж руских граница прогласе „ништавим“.

Само је Вашингтон одобрио скоро 20 милијарди долара „смртоносне помоћи“ Кијеву откако је председник Џо Бајден преузео дужност 2021. године, при чему је већи део тога одобрен након што је руска војна операција почела у фебруару. Савезници у НАТО-у су признали забринутост да оружје које преплављује хаотично ратиште Украјине није правилно праћено, а нова резолуција наглашава потребу да се обезбеди „следљивост испорученог оружја“.

Украјински председник Владимир Зеленски обратио се скупу видео поруком пре доношења резолуције, хвалећи алијансу за војну помоћ и за помоћ његовој земљи да се „одбрани у овом рату“.

Резолуције Парламентарне скупштине нису спроводљиве међу чланицама НАТО-а и имају за циљ само да саветују алијансу о хитним питањима. То тело је „независно од НАТО-а“ и „нема директну улогу надзора“ над његовом политиком, наводи се на њеној веб страници. Њен новоизабрани председник, француски сенатор Жоел Гариауд-Маилам, заузео је у понедељак оштар став према Москви, тврдећи да руским лидерима „мора бити суђено као терористима пред међународним судовима“.

Поред проглашења Москве „терористичком“ државом и других мера, Парламентарна скупштина је саопштила да земље НАТО-а треба да раде на стварању „међународног трибунала“ за кривично гоњење руских званичника за наводне ратне злочине и приморавање на „потпуну надокнаду штете“ у вези сукоба.
Док је резолуција углавном фокусирана на Русију и сукоб у Украјини, такође се помиње Пекинг, позивајући алијансу да развије „заједнички савезнички одговор на све већу асертивност Кине“. Документ је позвао на „конструктиван дијалог“, али је такође наставио да осуђује наводни „системски изазов евроатлантској безбедности“ Пекинга и „покушаје да подржи међународни поредак заснован на правилима“.
Декларација ПС НАТО-а уследила је након што је сличну резолуцију усвојила Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) прошлог месеца. Русија је напустила европску невладину организацију у марту, назвавши је „погодном платформом за информативне и политичке кампање НАТО-а“.
Док је Кијев више пута позивао Запад да прогласи Русију „државним спонзором терора“, само неколико земаља, укључујући Естонију, Литванију и Чешку Републику, послушало је позив, а њихове акције су ограничене на симболичне гестове. Портпарол Министарства спољних послова Русије раније је оценила сличан потез Летоније као ништа друго до „дивљачку ксенофобију“. Они који имају моћ да спроведу антитерористичке санкције против других држава, посебно САД, до сада су одбијали да предузму тај корак.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti