РТ: „Гаспром“ би могао да смањи испоруке гаса преко Украјине

22-11-2022 06:40:11 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |

Компанија је саопштила да Кијев извлачи транзитне залихе намењене Молдавији

Руски енергетски гигант "Гаспром" je саопштио да Украјина преусмерава испоруке природног гаса у транзиту за Молдавију, те је као одговор запретила да ће смањити испоруке кроз кључни гасовод.

„Количина гаса који `Гаспром` испоручује гасној мерној станици `Суџа` за транзит ка Молдавији преко Украјине премашује физички обим који се преноси на граници Украјине са Молдавијом“, наводи се у саопштењу "Гаспрома".

Молдавија је у понедељак платила део новембарских испорука гаса, наводи "Гаспром", који је додајући да је Кијев на својој територији задржао 52,52 милиона кубних метара гаса намењеног Молдавији.

Руска енергетска компанија је даље упозорила да ће, ако транзитни дисбаланс потраје, почети да смањује испоруку гаса ка мерној станици "Суџа" за транзит преко Украјине од 10:00 часова 28. новембра, „у износу дневног недостатка“.

Мерна станица "Суџа" кроз Украјину остаје једина рута за снабдевање руским гасом земаља западне и централне Европе након што је мрежа "Северног тока" оштећена у експлозији у септембру.

Касније данас, Кијев је оптужио "Гаспром" за манипулисање чињеницама. Оператор транспортног система у земљи је навео да је целокупна количина гаса коју је Украјина прихватила на граници са Русијом пребачена у Молдавију. Међутим, део тог гаса се враћа Украјини у облику „виртуелног реверса“, наводи оператер.

У међувремену, Молдавија без излаза на море, која је у последње време патила од великих нестанка струје, позвала је на међународну помоћ јер ће растуће цене енергије и нагло растућа инфлација ставити огроман притисак на потрошаче у једној од најсиромашнијих земаља Европе.

Према Министарству спољних послова Молдавије, подршка је тим важнија јер се Молдавија суочава са енергетском кризом без преседана како се зима приближава.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti