РТ: САД појасниле план ограничења цена руске нафте

23-11-2022 06:30:43 | | фото: © AP / Gaetano Adriano Pulvirenti / RT/ vostok.rs |

Министарство финансија САД објавило је нове смернице за пружаоце услуга укључених у трговину руском нафтом
Америчка влада је издала нова правила за компаније које се баве руском трговином нафтом, транспортом и осигурањем, инсистирајући да ће се суочити са казнама уколико не испоштују надолазећу западну горњу границу цена која има за циљ да смањи приходе Москве од енергије.

Објављене смернице Министарства финансија САД кажу да ће америчким пружаоцима услуга бити дозвољено да наставе да тргују руском нафтом само ако је „купљена по или испод границе цене“ о чијем тачном нивоу тек треба да буде одлучено. Оделење је устврдило да ограничење, које би требало да ступи на снагу 5. децембра, има за циљ да „одржи поуздано снабдевање нафтом на глобалном тржишту“, док се кажњава Русија због сукоба у Украјини.

Нове смернице ће се примењивати на компаније у неколико сродних индустрија, укључујући транспорт, трговину робом, финансије, осигурање, означавање и царинско посредовање. Они за које се утврди да су прекршили шему горње границе могли би се суочити са казнама у оквиру Канцеларије за контролу стране имовине. Смернице појашњавају да пружаоци услуга неће бити кажњени ако је нафта испоручена пре рока и стигне на одредиште до 19. јануара.

Америчким добављачима ће такође бити потпуно забрањено да увозе руску нафту у Сједињене Државе - одлука је донета раније ове године, пре разговора о горњој цени. Забрана ЕУ на увоз руске нафте путем мора такође је заказана за 5. децембар.

Високи званичник Министарства финансија САД рекао је новинарима да Вашингтон очекује да друге земље у такозваној „Коалицији за ограничење цена“, коју формирају Сједињене Државе, земље Г7, Европска унија и Аустралија, издају слична правила у наредним данима, придруживши се САД-у и Уједињеном Краљевству, које је у понедељак већ објавило сопствене смернице.

Москва је више пута упозоравала да ће једноставно престати да послује са онима који се придржавају шеме, инсистирајући да се цене не могу одређивати западним диктатом.

„Цену треба да формира тржиште на основу равнотеже понуде и тражње. То је лош преседан који би у сваком тренутку могао да се прошири и на друге добављаче на сву светску трговину“, упозорио је прошлог месеца потпредседник руске владе Александар Новак.

Неки велики купци руске нафте, попут Индије и Кине, одбили су да се придржавају шеме, а недавно су повећали увоз енергената упркос притисцима САД-а да прекину економске везе са Москвом. Укупни ефекат предстојеће горње границе цена остаје да се види, јер би нови алтернативни купци и страни осигуравачи, као и руска велика флота танкера, могли да јој помогну да заобиђе горњу границу и на крају смањи ослањање на западне купце.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti