Након одласка француске компаније из Русије „Москвич“ покренуо производњу аутомобила

23-11-2022 10:40:31 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Фабрика аутомобила „Москвич“ наставила је са радом, јавио је дописник РИА Новости са церемоније лансирања.


У предузећу је почела серијска производња урбаног кросовера "Москвич 3".


То је компактни кросовер дужине 4410 мм, ширине 1800 мм и висине 1660 мм са међуосовинским растојањем од 2620 мм и пространим ентеријером са удобним ергономским седиштима. Модел је опремљен бензинским турбо мотором (1,5 л, 150 кс, 210 Нм) упарен са ЦВТ аутоматским мењачем или шестостепеним мануелним мењачем.Изглед аутомобила одликују геометријске линије каросерије и модерна ЛЕД оптика са препознатљивим дневним и паркинг светлима.

Серијску производњу отворили су потпредседник Владе и министар индустрије и трговине Денис Мантуров и градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

Министар је појаснио да ове године креће само производња аутомобила Москвич 3, већ и производња електричних возила.

„Задатак у блиској будућности је да се до краја 2023. године успоставе процеси монтаже малог обима уз учешће локалних добављача. Следећи корак биће стварање сопствене универзалне платформе за домаћа електрична возила, а почетак производње је планиран за крај 2025. године“, рекао је Мантуров.

Он је ову линију рада назвао приоритетом за фабрику.

„До 2025. постоје јасни усаглашени планови за повећање степена технолошке независности, имајући у виду ниво локализације у фазама заваривања, фарбања, са приступом пуној технолошкој независности до 2027. године“, додао је Мантуров.
Покретање производње у пуном обиму омогућиће запошљавање још око 40.000 људи, истакли су у Министарству индустрије и трговине.

Собјанин је подсетио да је фабрика пуштена у рад за мање од шест месеци, након што је Рено напустио предузеће.

"Многи су мислили да ће се ту завршити руска ауто-индустрија, а заправо је то постао још један подстицај за оживљавање нове производње. Данас Москва лансира нови модел под старим брендом Москвич и ово је историјски догађај", рекао је градоначелник главног града.

Како је напоменуо градоначелник, производња почиње монтажом, али је изразио уверење да ће за неколико година фабрика производити електрична возила на сопственој платформи.

"Москва има велику компетенцију у области електричног транспорта, од железничког и речног транспорта. И све је више електричног транспорта на улицама Москве. То је будућност и у технолошком и у еколошком смислу“, рекао је Собјањин.

У Министарству индустрије и трговине прецизирали су да ће продаја кросовера Москвич 3 почети у престоници у децембру. Истовремено, планира се да аутомобили буду укључени у програме подршке државној потражњи у будућности.

У новембру је Москвич сертификовао електрични аутомобил Москвич 3е, а Росстандарт је издао одговарајуће одобрење.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti