РТ: Ако Украјинци нису уморни, онда остатак Европе нема ни морално ни политичко право да се умори - Кијев

23-11-2022 11:19:10 | | фото: © Michal Cizek / AFP / RT/ vostok.rs |


Европска унија мора да одбаци све сумње у вези са новим санкцијама против Русије и удвостручи их новим ограничењима која би обуздала њену ракетну индустрију, изјавио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

Говорећи на прес конференцији, Кулеба је позвао ЕУ да убрза рад на свом деветом пакету санкција, који је описао као одавно закашњели.

„Само слушамо о покушају да се започне озбиљан рад на његовој припреми. Таква ситуација је потпуно неприхватљива“, рекао је он.

У истом духу, позвао је своје колеге из ЕУ „да оставе по страни сваку сумњу или, како је модерно рећи, \'замор\' и да почну да брзо завршавају девети пакет санкција.

„Ако Украјинци нису уморни, онда остатак Европе, тим више, нема ни морално ни политичко право да се умори“, нагласио је Кулеба.

Он је позвао ЕУ да се фокусира на санкције које утичу на способност Русије да производи ракете, које Москва користи за извођење удара на критичну инфраструктуру Украјине. Русија гађа украјинске енергетске објекте, укључујући електране од 10. октобра, након што је Кијев почео са нападима на руске структуре, укључујући стратешки Кримски мост.

Због ових напада, Украјина доживљава непрекидне нестанке струје, а тамошње власти кажу да су ови напади уништили око 40% енергетске инфраструктуре земље.

Политико је у уторак објавио да ЕУ још није званично почела да ради на деветом пакету санкција Русији. Међутим, према два извора издања, нове мере би се потенцијално могле фокусирати на руске појединце који могу бити повезани са сукобом у Украјини.

Претходни пакет санкција ЕУ је усвојила почетком октобра и настојао је да Москви одузме седам милијарди евра прихода од увоза производа који подржавају руску економију, укључујући производе од челика, разне машине, текстил и др.

Након почетка руске војне операције у Украјини крајем фебруара, западне земље увеле су нове опсежне санкције Москви, замрзнувши око половине златних и девизних резерви Москве. Према речима секретара за штампу Кремља Дмитрија Пескова, ова средства је „у суштини Запас украо“.

Прошле недеље, Николај Патрушев, секретар Савета за националну безбедност Русије, изјавио је да САД, које су подржале санкције, настоје да ослабе и униште Русију и да користе Украјину као „овна за ударање“ да би постигли тај циљ.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti