Ердоган: Операција турске војске у северној Сирији и Ираку само почетак

23-11-2022 12:00:48 | | фото: © РИА Новости / POOL/ vostok.rs |


Операција турске војске у северној Сирији и Ираку је „само почетак“, Анкара је одлучна да брани границе, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.


„Наше операције које су започете су само почетак мера за обезбеђење безбедности наших граница“, рекао је он на састанку владајуће странке.


Према Ердогану, Турска има право да се „брине сама о себи”.


"Постало је јасно да они који су рекли да неће бити претње нашој земљи из региона Сирије под њиховом контролом не могу да одрже обећања. Остали смо верни речима о границама Сирије, али ако наши противници не могу да испуне своје обећања, онда имамо право да се бринемо о себи“, додао је турски лидер.

Турска је у недељу извела ваздушну операцију против сиријског крила забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК) у северној Сирији, а пријављени су и ракетни напади на циљеве у северном Ираку.

Према Анкари, провинције Хатај, Санлиурфа и Ширнак, које се граниче са Сиријом, претрпеле су 764 ракетна и минобацачка удара. У нападима су погинуле 32 особе, а 261 је повређена.
Ердоган је бомбардовање назвао успешним и није искључио копнену операцију. Министар одбране Хулуси Акар касније је појаснио да су за два дана убијена 184 милитаната.

Турски лидер је претходног дана истакао да о нападима није разговарао ни са руским ни америчким председником.

„И Бајден и Путин знају да можемо да предузмемо такве операције у овом региону у било ком тренутку“, рекао је он. У том контексту, у Астани је у уторак почела 19. рунда преговора за решавање ситуације у Сирији, где се унутрашњи оружани сукоб наставља од 2011. године. Турска, заједно са Русијом и Ираном, делују као гаранти процеса.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti