РТ: Турски ваздушни удари у Сирији директно угрозили безбедност америчког особља - Пентагон

24-11-2022 11:04:51 | | фото: © AP / Baderkhan Ahmad / RT/ vostok.rs |


Америчка војска је саопштила да су недавни турски ваздушни напади у Сирији „угрозили безбедност“ америчких војника који су још увек у земљи, и да би даље ескалације могле да угрозе напоре да се поразе остаци терористичке групе "Исламска држава".

У објављеномсаопштењу, Пентагон је навео да је „дубоко забринут“ због растућих непријатељстава у Сирији, Ираку и Турској, напомињући да су напади Анкаре на фракције курдске милиције раније ове недеље ризиковали да нанесу штету америчким снагама стационираним у непосредној близини.

„Недавни ваздушни удари у Сирији директно су угрозили безбедност америчког особља које ради у Сирији са локалним партнерима како би поразили ИСИС и задржали притвор над више од десет хиљада затвореника ИСИС-а“, рекао је секретар за штампу Пентагона Патрик Рајдер, додајући да „ова ескалација прети Глобалној коалицији за пораз вишегодишњег напретка ИСИС-а.”

Само дан раније, Бела кућа је изразила подршку Турској текућој операцији „Мач канџе“ у Сирији, а портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да се Анкара суочава са „легитимном терористичком претњом“ неких курдских група и да има „свако право“ да се брани. Међутим, потврда је била донекле невољна, јер је Кирби сугерисао да би мисија могла да „изнуди реакцију“ курдских бораца које подржавају САД, што би могло „ограничити њихову способност да наставе борбу против ИСИС-а“.

Иако је Пентагон наставио да признаје „легитимне безбедносне забринутости“ Анкаре, такође је упозорио на „некоординисане војне акције“ у Ираку, који, као и Сирија, дели границу са Турском, наводећи да оне подривају суверенитет Багдада. Позива се на „тренутну деескалацију“ у региону како би се „осигурала безбедност и сигурност особља на терену“.

Преко 900 америчких војника остало је у Сирији, седам година након што је бивши председник Барак Обама први пут одобрио распоређивање које је под Доналдом Трампом отворено прерасло у операцију „обезбеђења нафтних поља“. Америчке трупе стоје заједно уз милицију Сиријских демократских снага (СДФ) којом доминирају Курди, која је дуго служила као главни партнер Вашингтона на терену, упркос поновљеним приговорима Дамаска, који је захтевао окончање неовлашћеног присуства америчких трупа.

Непријатељства између Турске, чланице НАТО-а и наоружаних курдских група трају деценијама, а периодични напади насиља избијају од 1970-их. Анкара је окривила курдске фракције за бомбашки напад 13. новембра у Истанбулу, који је однео животе шест особа, а ранио још 81.

Од недеље, Анкара је извела низ ваздушних и артиљеријских напада на циљеве повезане са Радничком партијом Курдистана (ПКК) и ИПГ, које сматра терористичким организацијама. Турска тврди да је елиминисала чак 254 милитаната и погодила 471 „терористичку“ мету у Сирији и Ираку.
Председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је јуче да су ваздушни напади "само почетак" и да би земља ускоро могла да покрене копнену офанзиву на подручја под контролом Курда. Ердоган је, међутим, уверио ирачку и сиријску владу да операција Анкаре није изазов њиховом суверенитету или територијалном интегритету и нагласио да је циљ операције заштита безбедности Турске.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti