Столтенберг: Најбољи начин да се повећају шансе за мирно решење јесте војна подршка Украјини

25-11-2022 01:15:43 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


НАТО и даље верује да пружање војне помоћи Украјини повећава шансе за мир, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре уочи састанка министара спољних послова земаља блока, који ће бити одржан у Букурешту.


„У нашем безбедносном интересу је да подржимо Украјину. Украјина има право на самоодбрану, а ми обезбеђујемо коришћење њеног права. Већина ратова се завршава преговорима, али оно што се дешава за преговарачким столом зависи од онога што се дешава на терену. Према томе, најбољи начин да се повећају шансе за мирно решење јесте војна подршка Украјини“, рекао је генерални секретар.

Столтенберг je додао да Украјину чека "ужасна зима".

"Повећавају се бруталност, ракетни напади на градове и цивилну инфраструктуру, који Украјинцима ускраћују топлоту, светлост и храну. Ово је ужасан почетак зиме за Украјину", навео је он.

Столтенберг је напоменуо да и Европа сада пролази кроз период енергетске кризе и раста цена. Према речима генералног секретара, цео свет "плаћа цену" за ово.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоруком оружја Украјини. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti