Кијев: Праведан мир почиње потпуним обнављањем територијалног интегритета Украјине

26-11-2022 08:43:23 | | Дмитриј Кулеба и Јенс Столтенберг, фото: nato.int/ vostok.r |


Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да Кијев није против преговора са Руском Федерацијом.


„Украјина није против преговора. Владимир Зеленски је на самиту Г20 говорио о `светском миру` и изразио вољу да се он постигне“, рекао је он одговарајући на питање француског листа "Парисиен" да ли су преговори са Русијом, на којима инсистира француски председник Емануел Макрон.

Истовремено, Кулеба је додао да Русија „мора да престане да брка преговоре и ултиматум, да би се то десило“. Такође је нагласио да ни Макрон ни други лидери „не гурају Украјину у преговоре против њених интереса“. Према речима Кулебе, „праведан мир почиње потпуним обнављањем територијалног интегритета Украјине“.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је напоменула да је Кијев увео забрану на законодавном нивоу. Зеленски је рекао да је добио сигнале од западних партнера да Русија жели директне разговоре и да је понудила јавни формат. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков напоменуо је да Вашингтон, по жељи, може много да уради, укључујући и утицај на Кијев у смислу већег поштовања.

Раније је Зеленски, током онлајн говора на самиту Г20, објавио своју визију корака за обнову мира у Украјини, која се састоји од 10 тачака. Такође је на Г20 рекао да „неће бити Минска 3“, а Песков је у коментару за РИА Новости рекао да такве речи „апсолутно потврђују“ став Кијева о неспремности на преговаре.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti