РТ: „Ростех“ игра кључну улогу у обезбеђивању технолошког суверенитета, али мора да искористи борбено искуство у супротстављању западном ору

26-11-2022 10:39:08 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Гигант одбрамбене индустрије "Ростех" игра кључну улогу у обезбеђивању руског технолошког суверенитета, али мора да искористи право борбено искуство у супротстављању западном оружју у Украјини како би побољшао одређене домаће системе, рекао је председник Владимир Путин.

"Ростех" је одговоран за развој, производњу и извоз високотехнолошких производа, не само за војну већ и за цивилну употребу, истакао је Путин на пријему поводом прославе 15. годишњице конгломерата.

„Искуство које смо стекли током извођења специјалне операције и супротстављања савременим западним моделима војне опреме је веома добро и треба га искористити за побољшање квалитета, поузданости и борбених карактеристика неких типова наше домаћег оружја“, рекао је председник.

Путин је рекао да је задатак „број један“ да се у овом тренутку учини све да се у потпуности испуне потребе војске, посебно „сваке чете и вода ангажоване у специјалној војној операцији“.

„Људи вредно раде, угледају се на наше претке, на велике традиције многих генерација наших оружара, који су својим делом доказали да је руско оружје оружје победе“, нагласио је он.

Путин је захвалио радним колективима „за такав рад, за такву посвећеност, за патриотску жељу да учине све за одбрану Русије, за јачање њеног суверенитета“.

Повећана војна производња такође треба да пружи подстицај за сродне цивилне индустрије, рекао је председник, док би интерна конкуренција између развојних бироа требало да отвори пут ка изради најбољих модела опреме која је већ показала своју вредност у борби.

Одлука из 2007. о успостављању „моћног индустријског водећег комплекса“ показала се потпуно оправданом, рекао је Путин. "Ростех" тренутно има око 700 подружница које запошљавају преко 450.000 људи.

Одговарајући на тврдње неких аналитичара да Русији понестаје оружја и муниције, бивши председник и садашњи заменик председника Савета за националну безбедност Дмитриј Медведев је прошлог месеца рекао да Запад „не би требало да задржи дах“. Фабрике раде даноноћно на производњи тенкова, топова, пројектила и дронова, додао је он.

У међувремену, Кијев се углавном ослања на залихе које испоручују САД и њихови савезници. Украјински министар одбране Алексеј Резников описао је своју земљу прошлог месеца као „полигон“ где западне земље могу да виде које њихово оружје има најбоље резултате против руских трупа, „као такмичење“.
Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг је у септембру признао да су чланице блока значајно исцрпиле своје залихе оружја слањем оружја и муниције у Украјину и позвао на јачање војне производње.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti