РТ: Русија одбацује покушаје западних држава на челу са САД-ом да наметну псеудо-либералне и изопачене идеје о људским правима

26-11-2022 11:59:26 | | фото: © Pau BARRENA / AFP / RT/ vostok.rs |

Руска амбасада у Вашингтону осудила нападе на закон о забрани ЛГБТ пропаганде

Критикујући руско законодавство које забрањује ЛГБТ пропаганду, промену пола и ставља такве информације на листу забрањених, амерички званичници се мешају у унутрашње ствари земље, саопштила је руска амбасада у Вашингтону. Такође је позвала САД да поштују ставове руског народа.

Амбасада је у саопштењу навела да је приметила „изјаве бројних америчких званичника“ у којима се критикује закон, који је у четвртак одобрио руски парламент.

„Сматрамо такве изјаве као грубо мешање у наше унутрашње ствари“, саопштила је дипломатска мисија и додала да се „Русија досљедно залаже за заштиту традиционалних породичних вредности и одбацује покушаје западних држава, на челу са Сједињеним Државама, да наметну псеудо -либералне и изопачене идеје о људским правима у другим земљама.

Амбасада је затражила од САД-а да поштују одлуку руских грађана „да се придржавају моралних смерница“ које су прихватиле многе генерације и које су „основа руског грађанског идентитета“.

Државна дума Русије усвојила је у четвртак треће и последње читање закона о потпуној забрани ЛГБТ пропаганде. Предлог Закона о заштити традиционалних вредности, који је подржало свих 397 посланика, криминализује промовисање „нетрадиционалних сексуалних односа“ у рекламама, књигама, филмовима и медијима.

Предлог закона предвиђа велике новчане казне за прекршиоце, при чему појединцима прети казна од 400.000 рубаља (6.600 долара) и до пет милиона рубаља (око 83.000 долара) за правна лица, ако буду промовисали ЛГБТ пропаганду. Страни актери који се не придржавају закона могу се поред тога суочити и са 15-дневним затвором и протеривањем из Русије.

Предлог закона још није ступио на снагу, али се очекује да ће га потписати председник Владимир Путин.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен назвао је закон „још један озбиљан ударац слободи изражавања и људским правима ЛГБТ особа у Русији“.

Пре гласања у Државној думи, Блинкен је позвао руске посланике да повуку предлог закона и „поштују људска права и достојанство свих“. Председник Државне думе Вјачеслав Володин позвао је посланике да му одговоре тако што ће на гласању изразити своје мишљење.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti