РТ: ФИФА покренула поступак против Србије због транспарента „Нема предаје“

27-11-2022 12:26:56 | | фото: © Twitter/ vostok.rs |


ФИФА је покренула дисциплински поступак против Србије након притужби фудбалских званичника са Косова на транспарант истакнут у свлачионици србског тима на Светском првенству у Катару.

Транспарент је приказан пре утакмице Србије против Бразила у четвртак, а на њему је обрис Косова са бојама српске заставе преко њега. На транспаренту је исписан слоган „Нема предаје“.

Званичници "Фудбалског савеза Косова" захтевали су од ФИФА да предузме акцију, оптужујући србски тим за „агресиван чин супротан вредностима које фудбал преноси“.

ФИФА је у суботу потврдила да је њена дисциплинска комисија отворила поступак, цитирајући део свог кодекса који се односи на "увредљиве гестове, знакове или језик" и "користећи спортски догађај за демонстрације неспортске природе".

Није дат временски оквир за одлуку о овом питању.

Србија је прву утакмицу изгубила од Бразила са 2:0, а следећу утакмицу у понедељак игра против Камеруна. Последња утакмица Групе Г за Србију је против Швајцарске у петак.

Косово је покрајина Србије коју је НАТО окупирао након бомбардовања 1999. године. Њена привремена влада етничких Албанаца прогласила је независност уз подршку САД-а 2008. године.

Док ЕУ позива Београд да призна независност Косова, Србија то оштро одбацује. Русија је међу земљама које не признају регион као посебну државу.

Косово је постало члан ФИФА 2016. године, а политички сукоби око тог српске покрајине прелили су се и на фудбал у прошлости.

Швајцарске играче Џаку и Шаћирија, обојица етнички Албанци, ФИФА је казнила након што су извели поздрав „двоглавог орла“ током утакмице Светског првенства против Србије у Русији пре четири године.

Тај гест је виђен као референца на орла на албанској застави.

Тренутни спор долази усред тензија између Србије и њене отцепљене покрајине око регистарских таблица. Раније ове недеље у Бриселу је постигнут договор о овом питању уз посредовање ЕУ.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti