ВУЧИЋ УБРЗАВА ПРОЦЕСЕ ВАЖНЕ ЗА СРБИЈУ: Председник у овом месецу на низу састанака са светским лидерима!

09-07-2017 11:53:01 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Председник Србије Александар Вучић свој мандат на тој дужности почиње интензивним дипломатским ангажманом, у оквиру којег ће до краја овог месеца посетити кључне западне политичке центре и скупове од значаја за енергетску и економску безбедност Србије.

У његовом распореду су најпре 22. Светски нафтни конгрес у Турској, а следе састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке у Солуну, па састанак са америчким потпредседиком Мајком Пенсом у Вашингтону и, коначно, званична посета Риму и састанци са италијанским државним врхом.
Туск са Вучићем 14. јула
Председник Европског савета Доналд Туск састаће се са председником Србије Александром Вучићем 14. јула у Бриселу, званично је најављено у Европском савету.
Према најави активности Туска за петак 14. јула, састанак са председником Србије заказан је у 12:45.
После састанка председник Европског савета и председник Србије даће изјаве за медије у згради Савета у Бриселу.
Председник Србије Александар Вучић најавио је током свог последњег боравка у Бриселу, на неформалном састанку са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини и председником Косова Хашимом Тачијем, да ће се састати са председником Европског савета како би наставио започете разговоре о убрзању приступања Србије ЕУ.
Без поређења значаја Вучићевих предстојећих сусрета са једним од најзначајнијих личности европске и "прекоатлантске" политике, први на агенди, Светски нафтни конгрес, који се ове године одржава од 9. - 13. јула у Истанбулу, и сматра се најважнијим форумом који се тиче нафтне и гасне индустрије, свакако је, и у виђењу шефа државе, изузетно важан.
Тај скуп окупиће више од 6.000 учесника из 100 земаља света, који ће разговарати о стању, будућим кретањима и стратешким опредељењима у гасно-нафтном сектору у свету.
Најављен је долазак америчког државног секретара Рекса Тилерсона, албанског председника Едија Раме, бугарског премијера Бојка Борисова, председника Азербејџана Илхама Алијева...али и шефови највећих светских нафтних компанија.
Председник Србије најавио је да ће главна тема његових разговора у Истанбулу, а касније и у Солуну, бити гасовод „Турски ток", о којем ће, и билатерално и у оквиру форума, разговарати о том гасоводу, који, преко наше земље, треба да иде до Мађарске.
Истакао је да је потрошња гаса у Србији у првих шест месеци већа за 40 одсто него прошле године, што говори о расту индустријске производње, бољим плаћањима, као и да измирујемо обавезе на време.
Подвукао је да је питање енергетске безбедности Србије је једно од кључних.
Већ 13. јула Вучић ће бити у Солуну, на састанку Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, а у делегацији је седам министара српске владе.
Реч је, како објашњава извор из Председништва, о веома важној посети, јер се Вучићу и домаћину, грчком премијеру Алексису Ципрасу, на састанку трилатерале придружује и Борисов.
Наредног дана, 14. јула, србски председник састаје се, на радном ручку, са председником Савета ЕУ, који Доналд Туск третира као званичну посету.
После Брисела Вучића очекује званична посета САД, од 16. до 18. јула, односно сусрет са другим човеком вашингтонске администрације, потпредседником Пенсом.
Агенда још није позната, теме разговора такође, али, и мимо тога, значај односа Србије и САД ову посету диже на врх листе спољнополитичких односа Србије.
Састанком са председником Италије Серђом Матарелом и премијером ентилонијем, 25. јула у Риму, Вучић ће заокружити ову спољнополитичку турнеју.
Билатерални односи две земље, економска сарадња и италијанска подршке европским интеграцијама Србије биће на дипломатском столу у Риму.
Све у свему, густ распоред, важни центри и важни људи, у складу са Вучићевим већ пословичним спринтерским темпом на дуже стазе, а очекују се да ће и резултати бити у складу са амбициозном агендом.