ТУГА У ПОЖЕГИ: Преминуо мушкарац, стручњаци ИЗДАЛИ УПОЗПОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА!

10-07-2017 11:35:57 | | / mojenovosti.com |

Епидемија мишје грознице, која у Хрватској траје од марта, однела је прву жртву у Славонији.

Хрватски завод за јавно здравство потврдио је да је пре месец дана због компликација узрокованих хеморагијском грозницом с бубрежним синдромом преминуо старији мушкарац из Пожеге.
На Клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" кажу да је од почетка епидемије до сада на лечењу укупно било око две стотине оболелих. Највећи број обољелих долази с Медведнице, Сљемена, а мањи из околних градова и општина.
Мишја грозница је назив болести који се у јавности често користи за хеморагијску грозницу с бубрежним синдромом (ХГБС). Инкубација болести може трајати и до 40 дана, али се први симптоми најчешће јављају већ након 10 до 14 дана.
Први симптоми су повишена температура, главобоља и лоше опште стање. Болесници с блажим симптомима у болници проведу десетак дана.
Болест узрокује директан или посредан додир с глодарима и њиховим излучевинама, а до нешто чешћег оболевања људи обично долази у годинама велике бројности малих глодара.
Хрватски завод за јавно здравство саветује да се приликом боравка на отвореном не седи и не лежи директно на тлу, посебно не на местима где су уочени глодари или њихови трагови. Током боравка у природи потребно је чувати храну и пиће, као и личне ствари од додира с глодарима и њиховим излучевинама.