„Роскосмос“ ће изградити две фабрике за серијску производњу сателита

21-12-2022 07:08:30 | | фото: © Госкорпорация Роскосмос/ vostok.rs |


Роскосмос ће изградити две нове фабрике сателита, вероватно у московској области и у Краснојарску, за масовну производњу космичких летелица, рекао је извршни директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов.


"Ова средства ће постати основа за изградњу две серијске фабрике за производњу сателита. Једна у сарадњи са ИСС Решетњев, можда у Краснојарску, јер постоје све надлежности и друга, претпоставља се у Подмосковској области, јер постоји кластер других предузећа“, рекао је Борисов у интервјуу за лист Ведомости.

Према његовим речима, логистика ће бити оптимизована тако да се материјал не носи по целој земљи. Осим тога, државна корпорација планира да укључи приватне компаније у производњу сателита, нагласио је Борисов.

Он је објаснио да ће на тржишту обвезница бити привучене инвестиције у нове погоне. Финансијска структура "Роскосмоса" ће их издавати централно, а планирано је да се обвезнице пласирају на руске берзе углавном међу овлашћеним банкама. Њихов максимални обим ће бити до 50 милијарди рубаља, а рок - 15-20 година, а исплата купонског прихода се обезбеђује сваки 181 дан. Почетна емисија обвезница у износу од 10 милијарди је заказана за 2023. годину, рекао је генерални директор државне корпорације.

Актуелни производни модел, омогућава производњу 15 сателита годишње са теоретском могућношћу повећања производње на 42, истакао је Борисов. Главни приоритет "Роскосмоса" је, према његовим речима, увођење новог индустријског модела за производњу космичких летелица.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti