РТ: Сукоб у Украјини може бити окончан дипломатским или војним путем, али тек након што Москва постигне своје циљеве - Небензја

14-01-2023 12:03:48 | | фото: © Spencer Platt / Getty Images / AFP / vostok.rs |


Сукоб у Украјини може бити окончан било дипломатским или војним путем, али тек након што Москва постигне своје циљеве, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Говорећи на прес конференцији у Савету безбедности УН, руски изасланик је прокоментарисао могући пут за окончање непријатељстава између две стране. Прилика за решавање сукоба „појавиће се тек када Украјина престане да представља претњу Русији и да дискриминише Украјинце који говоре руски“, рекао је он.

Небензја је истакао да „ако се овај резултат може постићи преговорима, спремни смо за овај сценарио. Ако не, онда ће наши задаци бити остварени војним путем.

Дипломата је поновио да се Русија бори не против украјинског народа, већ против „злочиначког националистичког режима који је дошао на власт 2014. године“ након пуча у Кијеву. Ново украјинско руководство покушава да очисти земљу од „свега што је везано за Русију и да велича нацистичке колаборационисте“, рекао је он.

Небензја је навео да је „све могло другачије да се заврши за Украјину“, да је Кијев применио сада неважеће споразуме из Минска, који су потписани 2014. и 2015. године у покушају да утру пут миру давањем специјалног статуса Доњецкој и Луганској Народној Републици у оквиру украјинске државе.

Међутим, ни украјински председник Владимир Зеленски или његови претходници, ни Француска и Немачка, које су учествовале у преговорима о споразумима из Минска, никада нису намеравали да испуне план, наводи Небензја. Овај дипломатски процес је „само послужио као димна завеса иза које су тајно наоружали Украјину да би је поставили против Русије“, навео је он.

Прошлог месеца, бивши немачки канцелар Ангела Меркел признала је да су споразуми из Минска „покушај да се Украјини да време“ како би њена војска могла да ојача. Касније је ово потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд, који је приметио да су Мински споразуми помогли Украјини да постигне тај циљ.

Меркелова и Оландова признања изазвала су осуду у Москви, а руски званичници су их описали као „формализацију издаје“.

Украјина је у децембру изнела идеју о „Глобалном мировном самиту“, заснованом на „формули мира“ Зеленског, по којој се посебно захтева од Русије да повуче своје трупе са свих територија које Кијев сматра својим. Москва је одбацила план као игнорисање новог статуса Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области и Крима, као делова Русије.

Кијев жели да одржи самит у седишту УН.у у Њујорку 24. фебруара, без назнака да ће Москва бити позвана.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti