РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

21-01-2023 07:07:06 | | фото: © AFP / Andre Pain / RT/ vostok.rs |


Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио је начелник Генералштаба америчке војске Марк Милеј. Док цивилни званичници у Вашингтону инсистирају да Кијев мора да настави да се бори, Милеј је више пута доводио у питање шансе за успех.

„Председник Бајден, председник Зеленски и већина европских лидера рекли су да ће се овај рат вероватно завршити преговорима“, рекао је Милеј током састанка Одбрамбене контакт групе предвођене САД-ом у ваздушној бази Рамштајн у Немачкој.

„Са војног становишта, ово је веома, веома тешка борба“, додао је он.

Само САД су од фебруара прошле године издвојиле више од 110 милијарди долара војне и економске помоћи Кијеву, снабдевајући Украјину све тежим наоружањем, укључујући борбена возила пешадије, противваздушне системе и више од милион артиљеријских граната.

Иако су украјинске трупе обучене у НАТО земљама на прагу да добију главне западне борбене тенкове, руске снаге су последњих недеља нанеле низ пораза украјинској војсци. Стратешки важан град Соледар и насеље Клешчејевка пале су у руке руских снага, а кључни град Артемовск сада се суочава са опкољавањем од стране руских снага.

„И даље тврдим да би за ову годину било веома, веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине“, рекао је Милеј, мислећи на четири бивша украјинска региона који су гласали за придруживање Русији у септембру, као и Крим, историјска руска територија која је гласала за поновно присаједињење Руској Федерацији 2014. године.

„То не значи да се то не може догодити, не значи да се неће догодити. Али то би било веома, веома тешко.

Зузимање ових територија, укључујући Крим, је више пута наглашавани циљ украјинског председника Владимира Зеленског. У том циљу, Зеленски има подршку САД-а, при чему су амерички председник Џо Бајден и министар одбране Лојд Остин обећали да ће финансирати украјинску војску „колико год буде потребно“, а државни секретар Ентони Блинкен је у децембру изјавио да су „у суштини Украјинци ти који доносе одлуке“ о томе да ли желе да покушају да заузму Крим или не.

Међутим, јавне изјаве америчког генерала биле су умереније од Бајденових и његовог кабинета. Упитан у новембру да ли Украјина има шансе да поново заузме територију коју је контролисала пре фебруара, он је рекао да вероватноћа овог исхода „није велика, у војном смислу“.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti