Борељ: Елиминисали смо енергетску зависност од Русије

22-01-2023 09:09:52 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ тврди да је ЕУ у потпуности успела да превазиђе енергетску зависност од Русије.

„За неколико месеци елиминисали смо енергетску зависност од Руске Федерације, коју смо стварали годинама“, рекао је он у интервјуу за лист "Диарио".

„Прошли смо кроз изузетно напету фазу раста цена, али су се вратиле на предратне вредности“, рекао је Борељ.

„Цена мегават-сата гаса се вратила на предратни [показатељ], који је био већ веома висок. Али оштар врхунац у августу је у великој мери био вођен спекулативним тензијама на тржиштима."

Према његовом мишљењу, напетост на енергетском тржишту се више не може повезивати са дешавањима у Украјини.

„Ово је структурни проблем у енергетском сектору, а посебно у односу између цена гаса и струје“, рекао је Борељ. Он је изразио наду да ће Европска комисија ускоро добити предлог који има за циљ исправљање ситуације.

Међутим, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је саопштио да снабдевање Мађарске енергијом не може бити гарантовано без нафте и гаса из Русије

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti