Влада Буркине Фасо дала месец дана француским снагама да напусте земљу

22-01-2023 11:48:35 | | фото: © aib.media// vostok.rs |


Влада Буркине Фасо раскинула је споразум о присуству француских оружаних снага те донека одлуку да морају напустити земљу, преноси АИБ.


„Споразум је раскинут 18. јануара 2023. године, у складу са условима споразума, даје се француским оружаним снагама месец дана да напусте територију Буркине Фасо“, наводи се у саопштењу.


Како се наводи, грађани Буркине Фасо већ неколико месеци редовно демонстрирају у знак подршке повлачењу француских трупа.

Крајем септембра прошле године, војска, предвођена капетаном Ибрахимом Траореом, свргнула је председника прелазне владе потпуковника Пол-Анрија Сандаога Дамибу, суспендовала Устав и распустила Владу. Траоре је постао привремени председник.

Француска од 2014. године спроводи антитерористичку операцију „Бархан“ у региону Сахара-Сахел (Нигер, Мали, Буркина Фасо, Мауританија и Чад). Њен циљ је био борба против тероризма и стабилизација ситуације до нивоа да локалне власти могу саме да обезбеде сигурност. Прошлог новембра је француски председник Емануел Макрон најавио завршетак операције и према његовим речима, Француска ће наставити да подржава афричке земље, али по новим принципима. На лето је Париз најавио повлачење трупа из Малија.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti